Γλυκόξινα σουβλάκια κοτόπουλου

241
Γλυκόξινα σουβλάκια κοτόπουλου

Υλικά

800 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένα σε μεγάλους κύβους περίπου 4 εκ.

200 γρ. ξίδι βαλσαμικό λευκό

100 γρ. μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα (ξεχωρίζουμε τις στιβάδες κρεμμυδιού)

1 κουτ. γλυκού κινεζικό μείγμα 5 μπαχαρικών, εναλλακτικά, βάζουμε 1 κουτ. γλυκού κύμινο, κοπανισμένο

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ξίδι, το μέλι, το λάδι, 2 κουτ. γλυκού αλάτι, 3/4 κουτ. γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μισό μείγμα μπαχαρικών. Σιγοβράζουμε σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά για 12 – 15 λεπτά. Πρέπει να προκύψει ένα παχύρρευστο γλάσο. Αν πήξει περισσότερο, το αραιώνουμε με ελάχιστο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει. Περιχύνουμε τα κομμάτια κοτόπουλου και τα κομμάτια των κρεμμυδιών με τη μισή μαρινάδα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 3 – 4 ώρες. Στο μεταξύ, αν χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια από μπαμπού, τα βουτάμε σε νερό για να μην καούν στο ψήσιμο. Αφού περάσει ο χρόνος μαριναρίσματος, στραγγίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και των κρεμμυδιών και τα περνάμε εναλλάξ στα σουβλάκια. Τα λαδώνουμε ελαφρώς και τα αλατοπιπερώνουμε. Τη μαρινάδα τους την κρατάμε στην άκρη. Κατά το ψήσιμο τα αλείφουμε με τη μαρινάδα που χρησιμοποιήσαμε και κρατήσαμε στην άκρη και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών.

Είτε τα ψήσουμε στα κάρβουνα είτε σε ψησταριά υγραερίου, πρέπει η φωτιά στην αρχή να είναι μέτρια προς δυνατή μέχρι να ροδίσουν έντονα από όλες τις πλευρές περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά και μετά χαμηλή περίπου άλλα 6 – 8 λεπτά (με τακτικά γυρίσματα), ώστε να ψηθούν στο εσωτερικό τους.

Σερβίρουμε τα σουβλάκια με τη μισή μαρινάδα που δεν έχουμε χρησιμοποιήσει σε μπολάκι και σαλάτα με βραστά αμπελοφάσουλα.