Μπιφτέκια φούρνου γεμιστά με τυρί

236
Μπιφτέκια φούρνου γεμιστά με τυρί

Υλικά

1 κιλό κιμά βοδινό ή ½ κιλό βοδινό + ½ κιλό χοιρινό

4 φέτες μπαγιάτικο άσπρο ψωμί φόρμας, μουλιασμένο σε άσπρο κρασί

1 μεγάλο κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

2 αυγά

2 γεμάτες κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουτ. γλυκού ρίγανη

½ φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί

150 γρ. κεφαλοτύρι ή τσένταρ

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Στύβετε καλά το ψωμί με τις παλάμες σας και το βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τον κιμά, το κρεμμύδι, τα αβγά, το μαϊντανό, τη ρίγανη, 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο, αλάτι (λίγο, γιατί θα βάλετε και το τυρί) και πιπέρι και ζυμώνετε καλά το μείγμα. Το κρατάτε σκεπασμένο στο ψυγείο για 2 ώρες (αν θα το κρατήσετε για περισσότερο από δυο ώρες, τότε δεν βάζετε μέσα το κρεμμύδι και το προσθέτετε ύστερα, γιατί μετά από 2 ώρες το κρεμμύδι αλλοιώνεται).

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε το τυρί σε 12 κομμάτια, είτε κύβους 2½ εκ. περίπου, είτε μπαστουνάκια πάχους 1-1 ½ εκ. και μήκους 3-4 εκ. περίπου. Πλάθετε το μείγμα σε 12 στρογγυλά ή οβάλ πιτάκια (για τυρί σε κύβους στρογγυλά για τυρί σε μπαστουνάκια οβάλ) και βάζετε στη μέση το τυρί. Ύστερα, κλείνετε τα πιτάκια για να σκεπάσετε το τυρί (θα έχετε 12 στρογγυλά ή οβάλ μπιφτέκια /κεφτέδες).

Λαδώνετε ένα ταψί του φούρνου και αραδιάζετε μέσα τα μπιφτέκια. Τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα ψήνετε για 45-50 περίπου λεπτά, γυρίζοντάς τα μια φορά στο μέσο του ψησίματος, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα σερβίρετε ζεστά ή ξαναζεσταμένα στο φούρνο για μερικά λεπτά.