Υλικά
4 φέτες σολομού (φρέσκιες ή κατεψυγμένες)
Για τη μαρινάδα
½ κουτ. γλυκού κύμινο
2 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισο καλά κοπανισμένα στο γουδί ή τριμμένα στο μπλέντερ
½ κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
½ κουτ. γλυκού κάρι
2 κουτ. γλυκού μέλι
2 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
1 κουτ. σούπας ξίδι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πλιγούρι
3/4 φλιτζ. πλιγούρι
1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζετε πρώτα τη μαρινάτα: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε το κύμινο, το γλυκάνισο, την πάπρικα, το κάρυ, το μέλι, τη σάλτσα σόγιας, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και τα ζεσταίνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αποσύρετε από τη φωτιά και αδειάζετε το μείγμα σε ένα μέτριο πυρίμαχο ταψί και τοποθετείτε από πάνω το σολομό. Γυρίζετε 2-3 φορές το ψάρι για να πάει η μαρινάτα παντού. Σκεπάζετε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο για 8 ώρες.
Ετοιμάζετε το πλιγούρι: Βάζετε το πλιγούρι σε μια μικρή κατσαρόλα και ρίχνετε 1½ φλιτζάνι νερό. Αφήνετε να βράσει και χαμηλώνετε τη φωτιά. Στη συνέχεια, προσθέτετε το καρότο και την πιπεριά και βράζετε για 10 – 12 λεπτά μέχρι το πλιγούρι να φουσκώσει και να απορροφήσει όλο το υγρό.
Το αποσύρετε από τη φωτιά, σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της ή μια καθαρή πετσέτα και αφήνετε το πλιγούρι στην άκρη για 20 λεπτά, μέχρι να στεγνώσει τελείως και να γίνει αφράτο και σπυρωτό. Μετά προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά.
Βγάζετε το σολομό από το ψυγείο, τον στραγγίζετε από τη μαρινάτα και τον σκουπίζετε με απορροφητικό χαρτί. Προθερμαίνετε το γκριλ στους 200C. Ακολούθως, καθαρίζετε το ταψί και το λαδώνετε καλά. Βάζετε μέσα το σολομό και ψήνετε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά. Προσοχή, δεν πρέπει να γυρίσετε το σολομό. Σερβίρετε με το πλιγούρι.