Γλυκιά Γαλατόπιτα

269
Γλυκιά Γαλατόπιτα

Υλικά

5 χωριάτικα φύλλα

2 λίτρα φρέσκο γάλα

4 κουτ. σούπας ψιλό σιμιγδάλι

6 αυγά

350γρ. ζάχαρη και 5 κοφτές κουτ. σούπας

100γρ. λιωμένο βούτυρο

ξύσμα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ελαφρώς προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ξύσμα και ανακατεύουμε πότε πότε. Στο μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να πάρει ένα υπόλευκο χρώμα.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά λίγο πριν βράσει το μείγμα και με μια κουτάλα παίρνουμε λίγο λίγο και το ρίχνουμε στο μπολ με τα αυγά. Ανακατεύουμε απαλά και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να αδειάσουμε σχεδόν τη μισή ποσότητα γάλακτος μέσα στο μπολ.

Επαναφέρουμε το μείγμα αυγών γάλακτος στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 40 λεπτά, μέχρι το μείγμα να είναι χλιαρό. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε τα φύλλα και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Βουτυρώνουμε ένα μεσαίου μεγέθους ταψί, στρώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο ώστε να εξέχει από το σκεύος. Πασπαλίζουμε με 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη, ραντίζουμε με 1 κουτ. σούπας βούτυρο και τοποθετούμε το επόμενο φύλλο από πάνω. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και αδειάζουμε προσεκτικά με μια κουτάλα επάνω στα φύλλα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει.