Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν

149
Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν

Υλικά

1 μέτριο μπρόκολο

1 μέτριο κουνουπίδι

½ φλιτζ. χοντροκομμένα ασπρισμένα αμύγδαλα

1 φλιτζ. τριμμένο τυρί τσένταρ ή κεφαλοτύρι

1 φλιτζ. τριμμένη παρμεζάνα

1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος

4 κοφτές κουτ. σούπας βούτυρο + επιπλέον για το ταψάκια

3/4 φλιτζ. γάλα

4 κοφτές κουτ. σούπας αλεύρι

1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφαιρείτε το μίσχο και σπάζετε το μπρόκολο και το κουνουπίδι σε μπουκετάκια. Τα ρίχνετε για δέκα λεπτά σε νερό αλατισμένο που βράζει, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να τα βαρυψήσετε. Τα αδειάζετε σε σουρωτήρι και τα αφήνετε να στραγγίσουν καλά.

Βάζετε τα αμύγδαλα σε τηγανάκι τεφάλ χωρίς λάδι, σε χαμηλή φωτιά, τα ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο (αν μείνουν στο τηγάνι θα μαυρίσουν). Προθερμαίνετε το φούρνο στους 210°C.

Ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και ανακατεύετε μέσα το αλεύρι για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε ύστερα τμηματικά το γάλα και την κρέμα ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Ενσωματώνετε μέσα το χτυπημένο αβγό, το μισό τσένταρ, την παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνετε.

Βουτυρώνετε ένα πυρίμαχο ταψάκι και απλώνετε μέσα τα καλά στραγγισμένα μπουκετάκια του μπρόκολου και του κουνουπιδιού. Τα σκεπάζετε με την κρέμα, τα πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και τα ψήνετε στο φούρνο για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους. Τα σερβίρετε ζεστά ή ξαναζεσταμένα