Burger λαχανικών με πίκλα καρότο

287
Burger λαχανικών με  πίκλα καρότο

Υλικά
2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο για το ψήσιμο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
150γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
1 γλυκοπατάτα τριμμένη
150γρ. βρασμένη κινόα
1 μεγάλο παντζάρι τριμμένο
1 αυγό χτυπημένο
2 κουτ. σούπας κόλιανδρο ψιλοκομμένο
Ξύσμα από 2 lime
4 κουτ. σούπας αλεύρι και έξτρα για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι

Για τη πίκλα καρότο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
2 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

Για το σερβίρισμα
Ψωμάκια για burger
Μαγιονέζα
Φέτες τυριού

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, τη γλυκοπατάτα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Μόλις ετοιμαστούν τα αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μπολ τη κινόα, το παντζάρι, τον κόλιανδρο,το ξύσμα λαίμ, το αλεύρι και λίγο αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να γίνει ένα ομογενοποιημένο μείγμα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά το μείγμα για να σφίξει.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά σχηματίζουμε με το μείγμα των λαχανικών δίσκους διαμέτρου 6-7εκ. και πάχους 3εκ. Ψήνουμε 7 λεπτά τη κάθε πλευρά μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Σερβίρουμε τα μπιφτέκια λαχανικών μεσά στα ψωμάκια για burgers με τη πίκλα καρότο, μαγιονέζα και τυρί.

Για τη πίκλα καρότο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα φήνουμε στην άκρη για 1 ώρα σκεπασμένο με διαφανής μεμβράνη.

Πηγή