Συνταγή του Περικλή Κοσκινά
Υλικά
1 κιλό αρνίσιο κιμά
1 μικρό ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ψιλά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες
1/2 κουτ. γλυκού καυτερή πάπρικα
1 1/2 κουτ. σούπας κάρυ
1 κουτ. σούπας κουρκουμά
1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου κοπανισμένους
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ ψιλοτριμμένο ή 1 κουτ. γλυκού σε σκόνη
τα φύλλα από 3-4 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας ψιλό πλιγούρι τριμμένο στο μούλτι σε κόνη ή 2 κουτ. σούπας φρυγανιά
1 αυγό
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τη 1 κουτ. σούπας από το μετρημένο λάδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο, το τζίντζερ, το κάρυ, τον κουρκουμά, τον κόλιανδρο και την πάπρικα για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να σκορπίσουν το άρωμα τους τα μπαχαρικά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε 1-2 κουτ. σούπας νερό. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Σε μια λεκάνη βάζουμε τον κιμά, το μείγμα του τηγανιού και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά. Φτιάχνουμε μπιφτέκια των 180-200 γρ. τα οποία βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα ώστε να δέσουν .
Ψήνουμε τα μπιφτέκια κατευθείαν από το ψυγείο φροντίζοντας να τα έχουμε λαδώσει πολύ καλά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.