Κοτόπουλο με μεσογειακό κριθαρότο

344
Κοτόπουλο με μεσογειακό κριθαρότο

Υλικά

1 κοτόπουλο κομμένα στα 8

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή

50 ml. ελαιόλαδο

1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξηρή

αλάτι, πιπέρι

500γρ. κριθαράκι χδρότρο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σέλλα σκόρδο ψιλοκομμένο

150 ml. λευκό κρασί

250-350 ml. νερό

200 ml. έτοιμη σάλτσα ντομάτας

Για το σερβίρισμα

φέτα τρίμνη

ελιες ροδελες

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι το μέλι, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο, και ανακατεύουμε με τα χέρια ώστε η μαρινάδα να πάει παντού. Καίμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και δίνουμε χρώμα από όλες τις πλευρές στο κοτόπουλο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C στον αέρα, τοποθετούμε μια σχάρα σε ένα ταψί του φούρνου, βάζουμε το κοτόπουλο πάνω στη σχάρα, και ψήνουμε για 25’-30’. Μόλις ετοιμαστεί το αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, και προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι και στη συνέχεια αδειάζουμε το κριθαράκι. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας και προσθέτουμε σε δόσεις το νερό, περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση πρωτού ρίξουμε την επόμενη. Αφού μαγειρευτεί το κριθαράκι αποσσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω, αδειάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο, πασπαλίζουμε με τη φέτα και τις ελιές και σερβίρουμε με το κρέας.