Αχλαδομηλόπιτα

149
Αχλαδομηλόπιτα

Υλικά

Για το κέικ
2 αυγά μεγάλα
120 γρ. βούτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουτ. σούπας αραβοσιτέλαιο
280 γρ. ζάχαρη καστανή
110 ml γάλα
3-4 κουτ. σούπας γιαούρτι απλό
300 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
1/2 κουτ. γλυκού. μπέικιν (προαιρετικά)
1 μήλο + 1 αχλάδι κομμένο σε κυβάκια
3 κουτ. σούπας σταφίδες ξανθές
2 κουτ. σούπας καρύδια ψιλοκομμένα
1 κοφτό κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ (προαιρετικά)
1 φακελάκι βανίλια

Για την επικάλυψη
3 μήλα + 2 αχλάδια, μέτρια σε μέγεθος, κομμένα σε φέτες (όχι πολύ λεπτές)
4 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
2 κουτ. σούπας μέλι
50 γρ. βούτυρο
1 κουτ. γλυκού κανέλα

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 170C. Αλείφουμε καλά με βούτυρο την φόρμα μας και πασπαλίζουμε με λίγη από την καστανή ζάχαρη. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα τις φέτες μήλου και αχλαδιού. Τις τοποθετούμε στον πάτο του ταψιού έτσι ώστε η μια να επικαλύπτει ελαφρώς την άλλη. Περιχύνουμε με το μέλι και βάζουμε από πάνω το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.

Βάζουμε την φόρμα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 15 λεπτά, περίπου, έτσι ώστε να μαλακώσουν τα φρούτα. Σε ένα μπολ, βάζουμε την φαρίνα, την βανίλια, το τζίντζερ, την κανέλα, το μπέικιν, τις σταφίδες, τα καρύδια και τους κύβους μήλου και αχλαδιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε ένα μπολ τα αυγά με την καστανή ζάχαρη (που είναι για το κέικ) και χτυπάμε το μείγμα με μίξερ χειρός μέχρι να φουσκώσει και να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.

Αφήνουμε το μίξερ χειρός και σε 2 δόσεις, προσθέτουμε εναλλάξ το μισό μείγμα φαρίνας-φρούτων-αρωματικών και το γάλα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα ξύλινη ή με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιήσουμε το μείγμα. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο μείγμα φαρίνας-φρούτων-αρωματικών και το γιαούρτι. Ανακατεύουμε καλά και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί το αδειάζουμε προσεκτικά στο ταψί με τα ζεστά μήλα που έχουμε βγάλει από τον φούρνο. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά, περίπου και ανάλογα με τον φούρνο.

Ελέγχουμε το ψήσιμο, μπήγοντας στο κέντρο του κέικ ένα μαχαίρι ή ένα ξυλάκι από σουβλάκια και αν βγεί καθαρό, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο. Αναποδογυρίζουμε (ξεφορμάρουμε) αμέσως για να μην προλάβει να κρυώσει η καραμέλα και μείνουν τα φρούτα στο ταψί. Αν, πάλι, κάποια φέτα μείνει στον πάτο του ταψιού, το βγάζουμε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι και το τοποθετούμε στη θέση του. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε το κέικ μόνο του, με σαντιγύ ή με παγωτό.

ΠΗΓΗ