Ελληνική μπεαρνέζ με ελαιόλαδο

376
Ελληνική μπεαρνέζ με ελαιόλαδο

Υλικά

15 κόκκοι μαύρου πιπεριού, σπασμένοι
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας νερό
50 ml λευκό κρασί
4 κρόκοι αυγών
300ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκου θυμαριού ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. γλυκού ξερό καλοκοπανισμένο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μπρίκι ή σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε μαζί το ξίδι με το πιπέρι μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν το ξίδι. Προσθέτουμε το κρασί και το νερό στο σκεύος και σουρώνουμε το όλον μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ τους κρόκους και τους χτυπάμε. Στερεώνουμε το μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει πολύ απαλά.

Συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά στο μπεν μαρί μέχρι αυτά να αρχίσουν να πήζουν. Πρέπει ο αυγοδάρτης, καθώς τον σέρνουμε πάνω στον πυθμένα του μπολ, να αφήνει πίσω του δρόμο που να μην κλείνει αμέσως. Όταν γίνει αυτό, προσθέτουμε το ελαιόλαδο σιγά-σιγά, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η σάλτσα μας να δέσει και να γίνει σαν μια πολύ αφράτη μαγιονέζα. Προσθέτουμε στη σάλτσα το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Ταιριάζει με μοσχάρι.