Κουνουπίδι Και Μπρόκολο Ογκρατέν Με Σάλτσα Τυριού

149
Κουνουπίδι Και Μπρόκολο Ογκρατέν Με Σάλτσα Τυριού

Υλικά

400 γρ. φουντίτσες κουνουπίδι
400 γρ. φουντίτσες μπρόκολο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
300 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 φλιτζ. ζωμός λαχανικών ή κότας
αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα τυριού

150 γραμ. ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα
600 ml φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
1/2 φλιτζ. παρμεζάνα
1/3 φλιτζ. τρίμματα ψωμιού
1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός

Εκτέλεση

Για το κουνουπίδι και μπρόκολο ογκρατέν, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά, να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά. Προσθέτουμε το ζωμό και ανακατεύουμε μία φορά για να μη σπάσουν οι κόκκοι ρυζιού και αποβάλουν το άμυλό τους (τότε θα λασπώσει). Αλατοπιπερώνουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 2 και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Εάν δεν το ανακατέψετε θα παραμείνει σπυρωτό.

Όσο βράζουμε το πιλάφι ετοιμάζουμε τη σάλτσα τυριού. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο. Αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πάρει βράση. Βράζουμε 4-5 λεπτά να πυκνώσει ελαφρά. Λιώνουμε το τυρί με πιρούνι, το προσθέτουμε στη σάλτσα, καθώς και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε αλατοπίπερο.

Σε αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε τις φουντίτσες κουνουπίδι για 4-5 λεπτά και τις στραγγίζουμε με τρυπητή κουτάλα. Στο ίδιο νερό ζεματάμε το μπρόκολο για 4-5
λεπτά. Το στραγγίζουμε. Ανάβουμε το γκριλ. Λαδώνουμε ελαφρά ένα τετράγωνο πυρίμαχο σκεύος. Απλώνουμε μέσα το πιλάφι και το στρώνουμε με κουτάλι. Από πάνω, εναλλάξ, τοποθετούμε μπρόκολο και κουνουπίδι σαν σκακιέρα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τυριού.

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τον μαϊντανό και τα ψίχουλα. Πασπαλίζουμε τα υλικά. Τοποθετούμε το ταψί κάτω από το γκριλ για 3-4
λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί στην επιφάνεια και να κάνει κρούστα.  

argiro.gr