Ιδιαίτερος ζωμός λαχανικών του μούλτι

410
Ιδιαίτερος ζωμός λαχανικών του μούλτι

Συνταγή της Νένας Ισμύρνογλου

Υλικά

2 πράσα χοντροκομμένα
2 μέτρια καρότα χοντροκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μαραθόριζα καθαρισμένη από ίνες και ψιλοκομμένη
50ml ελαιόλαδο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο μαζί με τα κοτσάνια
1 φύλλο δάφνης
2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι ή 1 γεμάτη κουτ. σούπας ξερά
200ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζεστό νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα πράσα, τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαραθόριζα. Τα χτυπάμε με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να ψιλοκοπούν αλλά να μην πολτοποιηθούν εντελώς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και αδειάζουμε εκεί το μείγμα του μπλέντερ. Σοτάρουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας πολύ συχνά μέχρι το μείγμα να μαλακώσει και να σκορπίσει το άρωμα του. Προσθέτουμε το μαϊντανό, τη δάφνη και τη ρίγανη ή το θυμάρι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε για άλλο 1 λεπτό και προσθέτουμε το κρασί και το ζεστό νερό.

Αφήνουμε το ζωμό να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Βράζουμε για περίπου 30 λεπτά, ξαφρίζοντας προσεκτικά με ένα κουτάλι για όση ώρα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια. Τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το ζωμό στην άκρη να καθίσει για περίπου μισή ώρα. Για πιο διαυγές αποτέλεσμα περνάμε το ζωμό από ψιλό σουρωτήρι που έχουμε στρώσει με τουλπάνι ή λεπτή βαμβακερή πετσέτα. Χρειάζεται λίγη υπομονή για να περάσει το υγρό από τον πολτό των λιωμένων υλικών. Εναλλακτικά περνάμε το ζωμό από λεπτό σουρωτήρι απλώς θα είναι πιο θολός.