
Συνταγή της Μαρίας Σριβανάκη
Υλικά
1 1/2 κιλό ψαχνό από μπούτι αρνιού
250γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
300γρ. βούτυρο ή λάδι
1 κρεμμύδι
1 1/2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
3 αυγά
2 αυγά βρασμένα σφιχτά
3 σκελίδες σκόρδο
Φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό φύλλο κρούστας
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε και πλένουμε το κρεμμύδι στο τρυπητό με τον τρίφτη κάτω από τρεχούμενο νερό. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τον δυόσμο. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε στρογγυλές φέτες τα 2 βρασμένα αυγά. Κόβουμε το κρέας σε πολύ μικρά κομματάκια και το καβουρδίζουμε ελαφρά με το 1/3 από το βούτυρο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο το δυόσμο, το αλατοπίπερο και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα ωμά αυγά, ελαφρώς χτυπημένα με το πιρούνι και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε τη γέμιση στην άκρη.
Παίρνουμε ένα ταψί, το βουτυρώνουμε και στρώνουμε 8 φύλλα κρούστας αλείφοντάς τα ένα ένα με λιωμένο βούτυρο ή λάδι. Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση και τη στρώνουμε να πάει παντού. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν, τα βουτυρώνουμε και στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μυτερό μαχαίρι χαράζουμε την πίτα σε μπακλαβωτά κομμάτια και βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο να ψηθεί για περίπου 1 ώρα. Ξαφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά. Κόβουμε τα χαραγμένα κομμάτια και σερβίρουμε.