Υλικά
Για τη ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού: [*]
1 πορτοκάλι
1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
2 κουτ. σούπας νερό
Για τη βάση
110 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
6 κουτ. σούπας κακάο σε σκόνη
3/4 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη γέμιση αμυγδάλου
1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα, καβουρδισμένα, χοντροκομμένα
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για την επικάλυψη γκανάς σοκολάτας
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος πλήρης 35-36% λιπαρά
225γρ. ημίγλυκη σοκολάτα μαύρης κουβερτούρας, κομμένη σε μικρά κομματάκια
1 κουτ. σούπας Grand Marnier ή λικέρ πορτοκάλι
Εκτέλεση
Για τις ζαχαρωμένες φλούδες πορτοκαλιού:Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών, αφαιρείτε τη φλούδα (μόνο το πορτοκαλί μέρος χωρίς τη ψίχα) του πορτοκαλιού. Κόβετε τη φλούδα σε στικ σαν σπίρτο. Τα βάζετε σε μια κατσαρολίτσα, τα καλύπτετε με κρύο νερό και τα βράζετε για 1/2 λεπτά από την ώρα που θα κοχλάσει το νερό.
Τα σουρώνετε, ξεπλένετε τη κατσαρολίτσα και βάζετε μέσα 1/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη, 2 κουτ. σούπας νερό και τα στραγγισμένα στικ πορτοκαλιού και τα ανακατεύετε διαρκώς, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και έχετε ένα παχύ σιρόπι. Τρυπάτε με πιρούνι τα στικ, τα μεταφέρετε σε πιάτο και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
Για τη βάση:Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη, τη κανέλα και το αλάτι και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτετε το κακάο και σταδιακά το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα με το γάντζο του μίξερ μέχρι να ενσωματωθούν.
Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα, την ισιώνετε με ένα πλάστη σε παχύ στρογγυλό δίσκο, τη τυλίγετε σε πλαστικό και τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Στη συνέχεια βάζετε το δίσκο ζύμης ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και με το πλάστη την ανοίγετε σε ένα στρογγυλό δίσκο διαμέτρου 28 εκ.
Αφαιρείτε το επάνω φύλλο λαδόκολλας και την αναποδογυρίζετε σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 23 εκ. Αφαιρείτε και το δεύτερο φύλλο λαδόκολλας και τη πιέζετε ελαφρά, ισομερώς, στη βάση και τα τοιχώματα (μέχρι όπου φτάσει σε ύψος). Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι σε όλη την επιφάνεια της βάσης και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C και ψήνετε τη ζύμη για 14 λεπτά περίπου μέχρι να γίνουν τραγανές οι άκρες στα τοιχώματα. Τη βγάζετε από το φούρνο, πατάτε με την ανάποδη ενός κουταλιού τα σημεία της βάσης που τυχόν έχουν φουσκώσει και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς.
Για τη γέμιση αμυγδάλου:Καβουρδίζετε τα αμύγδαλα με έναν από τους 2 τρόπους: ή τα βάζετε σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας και τα ανακατεύετε συνεχώς, έως ότου πάρει χρώμα ή τα απλώνετε στο ταψί του φούρνου, πάνω σε λαδόκολλα, και τα ψήνετε στους 160° C (όχι στο γκριλ) για 8 – 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Τα βγάζετε από τη φωτιά και μόλις μισοκρυώσουν τα χοντροκόβετε.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύετε καλά τα χοντροκομμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και τη κανέλα. Παίρνετε τα 2/3 ζαχαρωμένα στικ πορτοκαλιού, τα κόβετε και πάλι στη μέση ή στα 3 και στη συνέχεια τα πασπαλίζετε πάνω από βάση τάρτας. Από πάνω απλώνετε σε όλη την επιφάνεια το μείγμα αμυγδάλου.
Για την επικάλυψη γκανάς σοκολάτας:Σε μια κατσαρολίτσα σιγοβράζετε τη κρέμα γάλακτος. Μόλις πάρει βράση την αφαιρείτε αμέσως από τη φωτιά, προσθέτετε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και έχετε ένα λείο σοκολατένιο μείγμα. Ρίχνετε και το λικέρ, ανακατεύετε και απλώνετε τη κρέμα πάνω από το μείγμα αμυγδάλων.
Ισιώνετε την επιφάνειά της και τη γαρνίρετε με τα υπόλοιπα ζαχαρωμένα στικς πορτοκαλιού. Καλύπτετε το ταψί, με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει και σφίξει η γκανάς για τουλάχιστον 3 ώρες ή και 1 ολόκληρο βράδυ. Ξεφορμάρετε τη τάρτα, τη κόβετε σε κομμάτια και τα σερβίρετε κρύα.
[*] Προαιρετικά μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες ζαχαρωμένες φέτες πορτοκαλιού και να τις κόψετε σε στικ. Συνεχίζετε τη διαδικασία ως έχει.