
Υλικά
6 μέτρια (1 κιλό περίπου) κολοκυθάκια (σκουρόχρωμα)
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
1 μεγάλο χαλούμι (250 γρ. περίπου), τριμμένο
½ φλιτζ. απλό αλεύρι
2 κουταλάκια ψιλό ξύσμα λεμονιού
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (ή 1 κουταλάκι ξηρό)
λάδι για τηγάνισμα
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Περνάτε από χοντρό τρίφτη τα κολοκυθάκια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε για 15-20 λεπτά σε σουρωτήρι να κατεβάζουν το νερό τους. Τα στύβετε με τις παλάμες σας να στραγγίσουν καλά και τα βάζετε σε ένα μπολ.
Προσθέτετε το κρεμμύδι, το χαλούμι, το αλεύρι, το ξύσμα λεμονιού, τα αβγά, το δυόσμο, αλάτι (λίγο γιατί το χαλούμι είναι αλμυρό) και πιπέρι και ζυμώνετε καλά το μείγμα.
Πρέπει να είναι αρκετά σφικτό για να πλάθεται σε πιτάκια. Παίρνετε κουταλιές από το μείγμα, τις πλάθετε σε πιτάκια σαν μικρά μπιφτέκια (20-24 περίπου) και τα απλώνετε σε μια πιατέλα. Τα κρατάτε στο ψυγείο για ½ ώρα για να σφίξουν.
Ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε μέσα τμηματικά τους κολοκυθοκεφτέδες για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Τους βγάζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν και τους σερβίρετε ζεστούς.