
Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου
Υλικά
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 φλιτζ. ζεστό γάλα
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια
300γρ. σαβουαγιάρ
300γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
1/2 φλιτζ. ψημένα και ψιλοκομμένα φουντούκια
2-3 κουτ. σούπας grand marnier ή ρούμι
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1/4 φλιτζ. άχνη
Έξτρα φουντούκι τριμμένο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατέψτε τη ζάχαρη με το κορν φλάουρ. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα αυγά και το γάλα και βράστε σε μπεν μαρί, ώσπου να πήξει η κρέμα. Κατεβάστε από τη φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε τη βανίλια. Βάλτε την κατσαρόλα 2 λεπτά μέσα σε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό, ανακατεύοντας την απαλά. Αδειάστε την κρύα κάσταρντ σε ένα μπολ και κολλήστε στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη.
Αφήστε τη να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. Κόψτε τα σαβουαγιάρ σε κομμάτια και αραδιάστε τα μισά σε ένα βαθύ μπολ. Ζεστάνετε τη μαρμελάδα ώσπου να λιώσει και περιχύστε με τη μισή τα σαβουαγιάρ. Πασπαλίστε με τα μισά φουντούκια και ραντίστε με το μισό λικέρ.
Ρίξτε κουταλιά κουταλιά τη μισή κάσταρντ καλύπτοντας την επιφάνεια και συνεχίστε επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία ακόμη μια φορά. Καλύψτε το trifle με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε σαντιγί και βγάλτε ροζέτες στην επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με το τριμμένο φουντούκι και φυλάξτε το στο ψυγείο.