
Υλικά
1 κιλό φιστίκια Αιγινης χοντροαλεσμενα
2 φλιτζ. βούτυρο
1 κιλό φύλλο ψιλό
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. μέλι
3 φλιτζ. ζάχαρη
3 φλιτζ. νερό
1 κομμάτι κανέλα
2-3 γαρίφαλα
1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
Σε ένα ταψί με τις διαστάσεις περίπου του φύλλου ξεκινάμε. Αλείφουμε το ταψί με βούτυρο και στρώνουμε δύο φύλλα μαζί. Ραντίζουμε με βούτυρο την επιφάνεια του φύλου και πασπαλίζουμε λίγα φιστίκια. Βάζουμε από πάνω ένα άλλο φύλο, το ραντίζουμε με βούτυρο, βάζουμε άλλο φύλλο, κατόπιν φιστίκια και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα σκόνη και λίγο γαρύφαλλο σκόνη.
Εξακολουθούμε με αυτό τον τρόπο, δηλ. στρώση δύο φύλλων και κατόπιν μία στρώση φιστίκια. Πρέπει πάνω σαν κάλυμμα να βάλουμε 8 – 10 φύλλα μόνα τους (χωρίς στρώση φιστικιών). Τέλος ραντίζουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο και την χαράζουμε με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού. αλλά να μένουν ενωμένα το ένα τεμάχιο με το άλλο. χαράξτε το μπακλαβά σε σχέδιο της αρεσκείας σας βάζοντας στο καθένα κομμάτι από ένα γαρύφαλλο.
Ψήνουμε σε πολύ σιγανό φούρνο (140C) για 1 – 1½ ώρα αφού πρώτα ραντίσουμε με κρύο νερό. Αφού ψηθεί και κρυώσει σχεδόν εντελώς, τον περιχύνουμε το σιρόπι που έχουμε ήδη βράσει.
Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά για περίπου 20 λεπτά, ξαφρίζετε αν χρειαστει.