Τάρτα με πατάτες και ζαμπόν

378
Τάρτα με πατάτες και ζαμπόν

Υλικά

2 1/2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. βούτυρο
1 αυγό
Αλάτι

Για τη γέμιση

4 πατάτες
5 φέτες ζαμπόν
1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
1 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 1/2 φλιτζ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνετε το αλεύρι με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το βούτυρο, το αυγό, λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Την αφήνετε για μισή ώρα στην άκρη.

Πλένετε τις πατάτες καλά και τις βράζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λιώσουν. Αφού κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε ροδέλες και τις βάζετε σε μια πιατέλα.

Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη και στη στρώνετε σε μια φόρμα για τάρτα Νο 26 την οποία έχετε αλείψει με λίγο βούτυρο. Βάζετε μια στρώση φέτες πατάτας πάνω από τη ζύμη, τις αλείφετε με βούτυρο, στρώνετε το ζαμπόν, το κρεμμυδάκι, το μισό τυρί, πάλι φέτες πατάτας αλειμμένες με βούτυρο και το υπόλοιπο τυρί.

Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για μισή ώρα. Αφήνετε να κρυώσει λίγο και σερβίρετε.