Κροστίνι

215
Κροστίνι

Υλικά

30 φέτες από μπαγκέτα ιταλικού τύπου

Για επικάλυψη με ελιές

250γρ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια
1 μικρό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρσο πολτοποιημένη
1/3 φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού

Για επικάλυψη με αντζούγιες και ντομάτες

3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε λεπτές φέτες
150γρ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
45γρ. ατζούγιες κονσέρβας στραγγισμένες

Επικάλυψη με μανιτάρια

10γρ. μανιτάρια πορτσίνι
1 φλιτζ. βραστό νερό
30γρ. βούτυρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
125γρ. ελβετικά μανιτάρια σε φέτες
125γρ. μανιτάρια νάνοι σε φέτες
125 γρ. πλευρώτους σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
2 κουτ. γλυκού χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο. Κόψτε το ψωμί σε πολύ λεπτές φέτες (1-2 εκ.) και βάλτε τες σε ένα ταψί. Ψήστε σε μέτριο φούρνο για 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Αφήστε τες να κρυώσουν και σερβίρετε με κάποιο από τα ακόλουθα είδη επικάλυψης.

Για επικάλυψη με ελιές

Πολτοποιήστε στο μπλέντερ τις ελιές, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε σιγά σιγά το λάδι. Τέλος προσθέστε το μαϊντανό, τη ρίγανη και το χυμό.

Για επικάλυψη με αντζούγιες και ντομάτες

Τοποθετήστε πάνω στις φέτες του ψωμιού τη ντομάτα, τη μοτσαρέλα και τις αντζούγιες και ψήστε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί.

Επικάλυψη με μανιτάρια

Βάλτε τα πορτσίνι σε ένα μικρό πυρίμαχο μπολ, σκεπάστε τα με βραστό νερό και αφήστε τα για μισή ώρα. Στη συνέχεια τα στραγγίζετε και κρατάτε 1/3 φλιτζ. από το νερό τους. Ζεσταίνετε το βούτυρο και το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε για 5 λεπτά όλα τα μανιτάρια, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο. Προσθέστε το νερό και αφήστε να βράσουν για 5 λεπτά ή μέχρι να εξατμιστεί. Τέλος ρίξτε το χυμό και το μαϊντανό.