Συνταγή της Ντίνας Νικολάου
Υλικά
1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
Το λευκό μέρος από 6 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες(προεραιτικά)
100ml ελαιόλαδο
50ml κονιάκ
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
ελάχιστο μπαχάρι σε σκόνη
Αλάτι, πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
200γρ. κατίκι Δομοκού
Το λευκό μέρος από 2 πράσα κομμένα σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια
40ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα. Αλατοπιπερώνουμε και όταν αρχίσουν να μαλακώνουν σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ζωμό. Όταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε τις πατάτες και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με το μπαχάρι.
Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου μισή ώρα ή μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ ή το μούλτι και ρίχνουμε τον πολτό ξανά στην κατσαρόλα. Αν γίνει πολύ πηχτή προσθέτουμε λίγο νερό ή ζωμό και τη βάζουμε να πάρει 1-2 βράσεις.
Για τη γαρνιτούρα: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μπαστουνάκια πράσου για περίπου 1 λεπτό. Προσοχή γιατί καίγονται εύκολα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα, βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά κατίκι και γαρνίρουμε με μια τουφίτσα από τα πράσα.