Πενάκι με φινόκιο και πορτοκάλι

189
Πενάκι με φινόκιο και πορτοκάλι

Συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου

500 γρ. Πενάκι
1 κλωνάρι σέλερι, σε λεπτές φέτες
1 κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες
2 μικρές ρίζες φινόκιο, σε λεπτές φέτες
60 ml γλυκό κρασί
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πορτοκάλι κομμένο σε κύβους
2-3 κουτ. σούπας νερό στο οποίο έβρασαν τα ζυμαρικά
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με 5 λίτρα νερό και την βάζουμε σε υψηλή φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε 35 γρ. αλάτι και ρίχνουμε το Πενάκι . Ανακατεύουμε με μια πιρούνα και αφήνουμε να βράσουν για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία. Κρατάμε στην άκρη 2-3 κουτ. σούπας απ’ το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά και ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε απαλά και κρατάμε στην άκρη μέχρι το σερβίρισμα. Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κκουτ. σούπας ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το σέλερι και την πιπεριά για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το φινόκιο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να μαγειρευτούν τα υλικά για 6-7 λεπτά. Προσθέτουμε στο τηγάνι το νερό των ζυμαρικών, τον μαϊντανό και το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε απαλά τα ζυμαρικά μαζί με το περιεχόμενο του τηγανιού, πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.