Κέικ Πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

296
Κέικ Πορτοκαλιού με γλάσο σοκολάτας νηστίσιμο

Υλικά

Για το κέικ πορτοκαλιού

1 1/2 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3/4 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1/3 φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο
1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκαλιού
1 πορτοκαλιού το ξύσμα
1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
1 βανίλια
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής

Για το γλάσο σοκολάτας

300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού
3 κουτ. σούπας κοφτές ηλιέλαιο
1 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση 

Για το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170C και λαδώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τοποθετείτε στη βάση μια λαδόκολλα.

Κοσκινίστε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ, προσθέστε και το αλάτι και ανακατέψτε. Σε άλλο μπολ βάζετε το 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού, το σπορέλαιο και το ξίδι. Προσθέτετε και τη ζάχαρη, το ξύσμα και τη βανίλια και ανακατεύετε με το χέρι ή χτυπάτε με το μίξερ χειρός μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ομογενοποιηθούν.

Διαλύετε τη σόδα στο υπόλοιπο 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτετε και αυτό στο μείγμα ζάχαρης. Σταδιακά προσθέτετε και το αλεύρι ανακατεύοντας δυνατά, ή χτυπώντας διαρκώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέϊκ και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά. [Βυθίστε ένα καλαμάκι από σουβλάκι ή μαχαίρι στο κέντρο για να βεβαιωθείτε ότι βγαίνει στεγνό και είναι έτοιμο].

Για το γλάσο σοκολάτας: Λιώνετε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα σε κομματάκια το χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και το μέλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να έχετε μια λεία κρέμα. Μόλις κρυώσει το κέϊκ το “γλασάρετε” με ένα κουτάλι με το γλάσο σοκολάτας.

Πηγή