Καριόκες Νηστίσιμες

260
Καριόκες Νηστίσιμες

Υλικά

80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
150 γρ. καρύδι
50 γρ. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
50 γρ. ζάχαρη
80 ml. νερό
1 κουτ. σούπας κακάο άγλυκο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλλίνης
2 φλούδες γλυκό του κουταλιού νεράντζι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο
¼ κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
Λίγο γαρίφαλο σκόνη

Για την Επικάλυψη

1 συσκευασία κουβερτούρα(200 γρ.)

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το σοκολατένιο σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό. Βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αποσύρουμε. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε περισσότερη από την μισή ποσότητα του καρυδιού σε καρυδόψιχα και την υπόλοιπη την χοντροκόβουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, την βανίλια, το γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας. Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες. Την άλλη ημέρα κόβουμε τα ρολά σε φέτες περίπου 1,5 εκατοστών και τα τοποθετούμε για 30 λεπτά στην κατάψυξη.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την διατηρούμε ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.

Βουτάμε, με την βοήθεια μιας λαβίδας, κάθε φέτα στην ρευστή σοκολάτα και αραδιάζουμε σε λαδόκολλα. Αφήνουμε τις καριόκες 3-4 ώρες να στερεοποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη. Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και διατηρούμε σε δροσερό σημείο, εκτός ψυγείου.

Σημειώσεις για την συνταγή

– Αν δεν έχετε διαθέσιμο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε περγαμόντο γλασέ, ψιλοκομμένο, εναλακτικά λίγο ξύσμα.

– Οι καριόκες έχουν αρκετές παραλλαγές όπως για παράδειγμα με τριμμένο μπισκότο, με παντεσπάνι ή υπολείμματα από κέικ.

– Αν βιάζεστε μπορείτε να παγώσετε το ρολό απευθείας στην κατάψυξη για 1 ώρα, προτείνω όμως αν έχετε χρόνο να αφήσετε στο ψυγείο ώστε να «δέσουν» τα υλικά.

Πηγή: funkycook.gr