Νηστίσιμα τρουφάκια

316
Νηστίσιμα τρουφάκια

Υλικά

100 γρ. κακάο (άγλυκο)
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
200 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
νερό (όσο χρειαστεί, 2-3 ποτήρια περίπου)
λίγο κονιάκ (προαιρετικό)
τρούφα για το τέλος ( από κουβερτούρα! να το προσέξεις μην είναι τίποτα γάλακτος)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάλε μέσα όλα τα στερεά υλικά και ανακάτεψε τα. Εγώ προτιμώ να βάζω το καρύδι τελευταίο γιατί με το τελευταίο ανακάτεμα μοιράζεται σε όλες τις πλευρές- τουλάχιστον έτσι μου φαίνεται. Σε περίπτωση που δεν έχει τριμμένη φρυγανιά και έχεις φρυγανιές στο ντουλάπι, μην πας να αγοράσεις. Χτύπα τες στο μούλτι μέχρι να γίνουν σκόνη και είσαι έτοιμη. Επίσης την ποσότητα της ζάχαρης μπορείς να την αυξομειώσεις ανάλογα με το πόσο γλυκά ή όχι θες τα τρουφάκια σου.

Τώρα προσθέτεις και τα υγρά. Στην αρχή το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Έπειτα πρόσθεσε λίγο κονιάκ- περίπου 1 φλ. του καφέ. Φέρε 2-3 καλές στροφές τη ζύμη σου και είναι έτοιμη για πλάσιμο. Αν δεις ότι το νερό σου βγήκε παραπάνω από ότι θα έπρεπε, ξεκίνα να προσθέτεις ίσες ποσότητες από φρυγανιά, κακάο και ζάχαρη! Τέλος για το νερό, αν θέλεις να λιώσει καλά η ζάχαρη ζέστανε το ελαφρώς, αλλιώς σε θερμοκρασία δωματίου.

Ήρθε η ώρα να πλάσεις τα τρουφάκια σου. Όπως κάνεις τα κεφτεδάκια, έτσι κάνεις και αυτά. Κάνε, λοιπόν, μικρές μπαλίτσες και πέρνα τες από την τρούφα. Αν θέλεις μπορείς να τα βουτάς ελαφρώς σε νερό για να κολλήσουν καλύτερα οι νιφάδες. Μπορείς να τα βάλεις είτε σε ένα ταψί με λαδόκολλα από κάτω, είτε σε πιατέλα μιας και πρώτα θα τα βάλεις στο ψυγείο. Άφησε τα στο ψυγείο για 3-4 ώρες να σφίξουν καλά.

Και επειδή ξέρω ότι όπως και εγώ, έτσι και εσύ θέλεις να έχεις τις εναλλακτικές σου, έχω να σου πω ότι εκτός από τρούφα μπορείς να τα “κυλήσεις” και σε άλλα υλικά. Κακάο, ινδοκάρυδο ακόμα και καρύδι αν σου αρέσει να έχεις τη γεύση του πιο γεμάτη. Για το καρύδι θα σου πρότεινα καλύτερα να το έχεις πιο ψιλοκομμένο ή και τριμμένο. Προσωπικά μου φαίνεται πιο κομψό. Μόλις σφίξουν είναι έτοιμα για σερβίρισμα!

Πηγή: ediva.gr