Νηστίσιμη τάρτα λαχανκικών

229
Νηστίσιμη τάρτα λαχανκικών

Υλικά
1 1/3 φλιτζ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 φλιτζ. μαργαρίνη ή φυτικό μαγειρικό λίπος
3 κουτ. σούπας νερό

Για τη γέμιση
2 πράσα, κoμμένα σε κομμάτια
1/2 κιλό σπανάκι φρέσκο
1 ρεπάνι άσπρο, ψιλοκομμένο ή 1 βολβό φινόκιο, ψιλοκομμένο
2 1/2 φλιτζ. φυτικό τυρί, τριμμένο
1/3 φλιτζ. φυτική κρέμα
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο άνηθο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάστε τη ζύμη. Ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι σ’ ένα μπολ.Προσθέστε το λίπος και τρίψτε το μείγμα με τα δάχτυλα, να σχηματισθούν χοντρά τρίμματα. Ρίξτε κουταλιά, κουταλιά το νερό και δουλέψτε το μείγμα με τα δάχτυλα, ελαφρά, μαζεύοντάς το σε μπάλα. Προσέξτε, η ζύμη πρέπει να είναι ανώμαλη και όχι λεία. Γι αυτό, μην τη ζυμώσετε, δουλέψτε τη μόνο με τα δάχτυλα, μαζεύοντας τα τρίμματα, ώσπου να ξεκολλήσουν από τα τοιχώματα του μπολ.

Επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο και στρώστε το σε ταρτιέρα με άνοιγμα 25 εκ., καλύπτοντας τον πάτο και τα τοιχώματα και αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. τριγύρω, για να σχηματίσετε κόθρο. Ζεματίστε τα πράσα, το σπανάκι και το ρεπάνι ή το φινόκιο και στραγγίστε τα.Πατήστε τα να φύγει το περισσότερο από το νερό τους και ανακατέψτε τα με την κρέμα και το τριμμένο τυρί, αφού κρατήσετε λίγο, για να πασπαλίσετε στην επιφάνεια. Προσθέστε τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και στρώστε το μείγμα μέσα στην τάρτα.Τυλίξτε το περιθώριο της ζύμης τριγύρω και σχηματίστε κόθρο. Πασπαλίστε στην επιφάνεια το τυρί που κρατήσατε και ψήστε την τάρτα στους 180C, για 40 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσει η ζύμη και το τυρί στην επιφάνεια. Σερβίρετέ την ζεστή.