Μαρμελάδα λεμόνι

444
Μαρμελάδα λεμόνι

Συνταγή της Βέφας Αλεξιάδου

Υλικά

1 κιλό λεμόνια φρέσκα και μυρωδάτα
2 λίτρα νερό
1 κιλό ζάχαρη

Εκτέλεση

Πλύντε καλά τα λεμόνια και σκουπίστε τα. Με τον καθαριστή λαχανικών, αφαιρέστε φαρδιές λωρίδες από τη φλούδα και με ένα ψαλίδι κόψτε τες σε πολύ λεπτές λωριδίτσες. Χωρίστε τα φρούτα σε όγδοα και αφαιρέστε το άσπρο μέρος από τη σάρκα, Αφαιρέστε επίσης με το ψαλίδι τα σκληρά μέρη και τα κουκούτσια. Αυτά που αφαιρέσατε βάλτε τα σε ένα μικρό μπολ και σκεπάστε τα με ένα μέρος νερού. Με ένα ψαλίδι ψιλοκόψτε τη σάρκα των φρούτων και βάλτε τα κομματάκια μαζί με τις λωριδίτσες τησ φλούδας σε κατσαρόλα με το υπόλοιπο νερό και αφήστε τα να σταθούν για 24 ώρες.

Βάλτε την κατσαρόλα επάνω σε μέτρια φωτιά. Στραγγίξτε μέσα το νερό των κουκουτσιών και δέστε τα κουκούτσια σε ένα τουλπάνι. Βάλτε τα μέσα στην κατσαρόλα με τα λεμόνια. Σιγοβράστε τα φρούτα για περίπου 40 λεπτά, αφαιρέστε το σακουλάκι με τα κουκούτσια, στύψτε το να στραγγίξει το ζουμί που κρατάει, ρίξτε τη ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα και ανακατέψτε να διαλυθεί. Δυναμώστε τη φωτιά και βράστε τη μαρμελάδα για 1,5 ώρα ή ώσπου να δέσει, ανακατεύοντας την κατά διαστήματα με ένα ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει.

Κατεβάστε από τη φωτιά. Αφήστε τη να κρυώσει και βάλτε τη σε ζαστά αποστειρωμένα βάζα. Κλείστε τα όταν η μαρμελάδα κρυώσει εντελώς. Φυλάξτε τη στο ψυγείο όπου διατηρείται 1 χρόνο.