Ανάποδο μπριός με καραμελωμένα καρύδια

177
Ανάποδο μπριός με καραμελωμένα καρύδια

Υλικά

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25γρ. νωπή μαγιά
200ml χλιαρό γάλα ή 3/4 φλιτζ. χλιαρό νερό
1/2 φλιτζ. μέλι
1/2 κουτ. σούπας αλάτι
4 αυγά χτυπημένα
50γρ. βούτυρο

Για τα καραμελωμένα καρύδια
100γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
150γρ. ζάχαρη
100γρ. κρέμα γάλακτος
50γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το γάλα, τα χτυπημένα αυγά, το αλάτι, το μέλι, τη μαγιά και το λιωμένο βούτυρο στο δοχείο του μίξερ. Σταδιακά ρίχνετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το γάντζο μέχρι να απορροφηθεί από τα υγρά. Σκεπάζετε τη ζύμη και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Κατόπιν τη βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.

Φτιάχνετε την καραμέλα με τη ζάχαρη και 2 κουτ. σούπας νερό. Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Σιγοβράζετε μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Ανακατεύετε τα καρύδια με το μείγμα καραμέλας. Τα απλώνετε στη βάση ενός πυρίμαχου ή μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ. Μοιράζετε τη ζύμη σε περίπου 15 μικρές μπάλες πάχους 5-6 εκ. χωρίς να τις πλάσετε. Τις βυθίζετε στα καραμελωμένα καρύδια και τις αφήνετε να σταθούν για 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στον αέρα στους 180C και ψήνετε το μπριός για περίπου 30-40 λεπτά. Το αφήνετε στη φόρμα να κρυώσουν για περίπου μισή ώρα και μετά το αναποδογυρίζετε σε μια πιατέλα. Ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη καραμέλα που έμεινες στη φόρμα και σερβίρετε.