Σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο

1328
Σουφλέ ζυμαρικών νηστίσιμο

Υλικά

500 γρ. πένες
250 γρ φρεσκα μανιτάρια σε λεπτες φέτες
1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
1 φλιτζ. καφέ κρασί
1/4 κουτ. γλυκού σκόρδο σε σκόνη
500 γρ. φυτικό τριμμένο τυρί
Αλάτι, πιπέρι

Για τη νηστίσιμη μπεσαμέλ

600 ml νερό
1/3 ποτηριού ελαιόλαδο
1 κύβος νοστιμιάς λαχανικών για ζωμό (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε 600 ml σπιτικό ζωμό λαχανικών)
6 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. σούπας κοφτή φυτική μαργαρίνη
1/2 κουτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
500γρ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το τριμμένο κρεμμύδι με λίγο νεράκι και ελάχιστο λάδι να γυαλίσει και ρίχνουμε τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες.Τα γυρίζουμε λίγες φορές με το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι,πιπέρι και λίγο σκόρδο σε σκόνη και σκεπάζουμε να μαγειρευτούν και να πιουν το ζουμί τους.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Στα 600 ml νερό διαλύουμε τον κύβο νοστιμιάς. Χωριστά, σε μια μικρότερη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και τα βάζουμε στη φωτιά ανακατεύοντας έως ότου αρχίζουν βγαίνουν φουσκάλες. Αμέσως ρίχνουμε όλο μαζί το ζωμό που ετοιμάσαμε και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη ώστε να πήξει η μπεσαμέλ (γίνεται σχεδόν αμέσως οπότε χρειάζεται προσοχή να μην μας κολλήσει). Μόλις πήξει ρίχνουμε και τη μαργαρίνη ανακατεύοντας για να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Σε ένα πυρέξ βάζουμε μια στρώση πένες και ανακατεύουμε με 2 κουτάλες μεγάλες μπεσαμελ συν λίγο από το τυρί μας. Βάζουμε μια στρώση μανιτάρια και επαναλαμβανουμε το ίδιο με τα μακαρόνια και τη μπεσαμέλ. Ξανά μανιτάρια και τελειώνουμε με μπεσαμελ και τριμμένο φυτικό τυρί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: daddy-cool.gr