Υλικά
1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 φλιτζ. ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
1 αυγό
1 κρόκο αυγού
1 βανίλια
1 κουτ. σούπας γιαούρτι
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1/3 φλιτζ. σπορέλαιο
1/3 φλιτζ. νερό
1/4 φλιτζ. κακάο κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι
Για το γλάσο
2 κ.ουτ. σούπας βούτυρο
1/4 φλιτζ. κρέμα
1/4 φλιτζ. κακάο κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
1½ φλιτζ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 βανίλια
ξηρούς καρπούς για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζουμε πρώτα σε μπολ το κοσκινισμένο αλεύρι, τη ζάχαρη και τη σόδα και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Σε άλλο μπολ βάζουμε το αυγό, τη βανίλια, τον κρόκο, το αλάτι και το γιαούρτι, τα ανακατεύουμε με πιρούνι να ενωθούν και να διαλυθεί το γιαούρτι.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε την κομματιασμένη σοκολάτα, το βούτυρο, το λάδι, το νερό και το κοσκινισμένο κακάο. Ανακατεύουμε για 3- 4 λεπτά σε μέτρια φωτιά να λιώσουν τα υλικά. Αφήνουμε 2- 3 λεπτά να κρυώσει το μείγμα. Ρίχνουμε το μείγμα σοκολάτας στο αλεύρι, καθώς και το μείγμα αυγών, και ανακατεύουμε με κουτάλι πολύ καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μικρό τετράγωνο ή οβάλ πυράντοχο σκεύος (το μείγμα να έχει πάχος ένα δάχτυλο). Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα ακριβώς 20 λεπτά.
Για το γλάσο
Προτού βγάλουμε τη σοκολατόπιτα από το φούρνο (περίπου 5 λεπτά πριν) φτιάχνουμε το γλάσο. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το κακάο, το βούτυρο, την κρέμα, το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσουν σε μέτρια φωτιά. Αποσύρουμε. Λίγη λίγη, πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε την άχνη. Ρίχνουμε αμέσως στο καυτό γλυκό το ζεστό γλάσο μόλις βγει από το φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά, γαρνίρουμε με ξηρούς καρπούς και έπειτα το κόβουμε.