Αγκινάρες γεμιστές με πουρέ λαχανικών

204

Συνταγή της Ντίνας Νικολάου

Υλικά
12 φρέσκες αγκινάρες καθαρισμένες
Το χυμό από 2 λεμόνια και ένα λεμόνι κομμένο στη μέση
2 κουτ. σούπας αλεύρι

Για τη γέμιση
3 μέτριες πατάτες καθαρισμένες
2 μέτρια καρότα καθαρισμένα
Το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένο σε λεπτές ροδέλες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
100ml ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού χοντροτριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη μπόλικο κρύο νερό, 1 κουτ. γλυκού αλάτι, το αλεύρι και το χυμό από τα λεμόνια. Κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε την τρίβουμε με το κομμένο λεμόνι για να μη μαυρίσει και τη βάζουμε στη λεκάνη με το λεμονόνερο.

Αδειάζουμε τις αγκινάρες όπως είναι μαζί με το νερό σε μια κατσαρόλα και τις βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά χωρίς να λιώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο.

Εν τω μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες και τα καρότα για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα στραγγίζουμε. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα λαδιού και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε. Λιώνουμε τις πατάτες και τα καρότα με πρες πουρέ, αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ και τον ενώνουμε με τα κρεμμύδια. Τέλος προσθέτουμε το μάραθο και ανακατεύουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. Παίρνουμε ένα ταψί που να χωράει τις αγκινάρες σε μονή στρώση, το λαδώνουμε, στρώνουμε μέσα τις αγκινάρες και τις γεμίζουμε με το μείγμα του πουρέ. Τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και ψήνουμε στη μεσαία θέση μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί για περίπου 25 λεπτά.