Ντολμαδάκια με κολοκυθάκια

271
Ντολμαδάκια με κολοκυθάκια

Συνταγή της Μάγδας Πετράκη

Υλικά

300γρ. φρέσκα κληματόφυλλα
1/2 κιλό φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
1 κιλό κολοκυθάκια
Άνηθο
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ρύζι
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
3 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα κληματόφυλλα και τα ζεματάμε σε βραστό νερό που μέσα έχουμε ρίξει χυμό λεμονιού και αλάτι. Τα στραγγίζουμε. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και με ένα κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους.

Σε μια κατσαρόλα ψιλοκόβουμε και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το δυόσμο, αλατοπίπερο, λίγο νεράκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το μισό λάδι, ψιλοκόβουμε λίγο από τη σάρκα των κολοκυθιών που αφαιρέσαμε, ρίχνουμε το ρύζι καλά πλυμένο, αλάτι, πιπέρι, το χυμό 2 λεμονιών και ανακατεύουμε καλά. Η γέμιση είναι έτοιμη!

Ετοιμάζουμε τα ντολμαδάκια. Ανοίγουμε τα κληματόφυλλα και βάζουμε στο καθένα από ένα κουταλάκι γέμιση και το διπλώνουμε σφιχτά. Γεμίζουμε και τα κολοκυθάκια με 3-4 κουτ. γλυκού από τη γέμιση.

Στρώνουμε στην κατσαρόλα μια σειρά κληματόφυλλα, βάζουμε τα κολοκυθάκια στη σειρά και μετά τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς κενά για να διαλυθούν με το βράσιμο. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο λάδι, προσθέτουμε λίγο νερό και βράζουμε για περίπου 40 λεπτά. Ίσως χρειαστεί να συμπληρώσουμε και άλλο ζεστό νερό. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε κι άλλο λεμόνι. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε. Μπορούμε να τα συνοδεύσουμε και με γιαούρτι.