Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

416
Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

Συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Υλικά

2 και 1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 και 1/3 φλιτζ. ζάχαρη
3/4 φλιτζ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2/3 φλιτζ. κακάο
1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 πρέζα γαρύφαλλο
1 βανίλια
1 και 1/2 φλιτζ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1 κουτ. σούπας σόδα μαγειρικής
1/3 φλιτζ. σπορέλαιο
2 κουτ. σούπας ξίδι
ξύσμα 2 πορτοκαλιών

Για το γλάσο πορτοκαλιού

ξύσμα 2 πορτοκαλιών
1 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
χυμό από 1/2 πορτοκάλι
όση σηκώσει ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα το γλάσο πορτοκαλιού για τη νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα χωρίς φύλλο.

Βάζουμε σε μπολ το ξύσμα με την κρυσταλλική ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο να πάρει υγρή μορφή. Ρίχνουμε μέσα στο ξύσμα τον χυμό και λίγη λίγη την άχνη ανακατεύοντας έως ότου το φέρουμε στην πυκνότητα, αραιό ή παχύρευστο, που επιθυμούμε. Περιχύνουμε την νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα.

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια. Προσθέτουμε την ζάχαρη και το καρύδι αλεσμένο. Κάνουμε λακκούβα με το κουτάλι στη μέση. Σε ένα μπολάκι βάζουμε το σπορέλαιο, το ξίδι και το ξύσμα, τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στα στερεά υλικά. Διαλύουμε τη σόδα στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι (πάνω από το μπολ με τα υλικά, γιατί φουσκώνει και χύνεται). Τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε καλά το μείγμα από το κέντρο προς τα έξω μέχρι να ομογενοποιηθεί και να θυμίζει το μείγμα του κέικ. Λαδώνουμε ταψάκι 28 εκ. και στρώνουμε μέσα, απαραιτήτως, λαδόκολλα. Αδειάζουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα. Το μείγμα θα φουσκώσει αρκετά και η επιφάνειά του θα κάνει κρούστα.

Extra μυστικό

Πριν βγάλουμε το ταψί από το φούρνο, μπήγουμε μαχαιράκι στο κέντρο για να σιγουρευτούμε ότι είναι καλά ψημένο. Το αφήνουμε να σταθεί στο ταψί, να γίνει χλιαρό και έπειτα το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.

Πασπαλίζουμε με άχνη ή περιχύνουμε το γλάσο πορτοκαλιού. Το δεύτερο του δίνει ωραίο χρώμα

Πηγή