Παστίτσιο με μανιτάρια

111
Παστίτσιο με μανιτάρια

Υλικά

μισό κιλό μακαρόνια για παστίτσιο
1 κρεμμύδι ψιλoκομμένο
1 κιλό μανιτάρια λευκά ψιλοκομμένα
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες περασμένες στον τρίφτη
2 φλιτζ. τσαγιού τυριά τριμμένα (κασέρι, κεφαλογραβιέρα)
½ φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
1 φλιτζ. τσαγιού κρασί αρετσίνωτο
½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 αυγό
αλάτι, κόκκινο και μαύρο πιπέρι
μοσχοκάρυδο, ρίγανη
μπαχάρι, κύμινο, δενδρολίβανο

Για την μπεσαμέλ
7-8 κουτ. σούπας αλεύρι
6 κουτ.σούπας βούτυρο
4 φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βρασμένο γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πρώτα, βράζουμε τα μακαρόνια για 10 λεπτά. Όσο τα μακαρόνια βράζουν εμείς βάζουμε μια σκελίδα σκόρδο σε ένα τηγάνι κι όταν βγάλει το άρωμα της, την αφαιρούμε.

Έπειτα σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μαζί με αλάτι, πιπέρι, κύμινο, ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, δενδρολίβανο και αφού σβήσουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ντομάτα και αφήνουμε να πιει το ζουμί του για 20 λεπτά και τακτικά ανακατεύουμε για να μην κολλήσει.

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε κι ένα κατσαρολάκι σε μεσαία εστία, μέσα στο οποίο λιώνουμε το βούτυρο μας.Μόλις λιώσει, ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα για να μη μας κολλήσει. Όταν το βούτυρο με αλεύρι γίνουν ένα, τότε προσθέτουμε σιγά-σιγά το βρασμένο γάλα, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα. Αρωματίζουμε με μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και βουτυρώνουμε το ταψί μέσα στο οποίο θα ψήσουμε το παστίτσιο, συνεχίζοντας  ρίχνουμε λίγη φρυγανιά για να μη μας κολλήσει.

Για τη συναρμολόγηση
Κάνουμε μία στρώση με τα μισά μακαρόνια, περιχύνουμε με λιωμένο βούτυρο με το χτυπημένο αυγό και τα μισά τριμμένα τυριά. Προσθέτουμε το μείγμα των μανιταριών (φροντίζουμε να πάει παντού), τα υπόλοιπα μακαρόνια, τα υπόλοιπα τυριά και τη σπιτική μπεσαμέλ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 45 με 50 λεπτά. Έπειτα το αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.