Ραγού με μάγουλα μόσχου

230
Ραγού με μάγουλα μόσχου

Υλικά

2 μοσχαρίσια μάγουλα (το συνολικό τους βάρος είναι περίπου 1.500 γρ.)
1 μοσχαρίσια γλώσσα, βάρους περίπου 1 κιλού (προαιρετικά – εναλλακτικά, βάζουμε μοσχαρίσιο ποντίκι)
2-3 φύλλα δάφνης
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, καθαρισμένη, χοντροκομμένη
200 ml δυνατό κόκκινο κρασί (ένας ζακυνθινός Αυγουστιάτης ή ένα Ξινόμαυρο)
600 γρ. πολύ ώριμες ντομάτες, τριμμένες
6-8 κόκκοι μπαχάρι
10-12 κόκκοι μαύρο πιπέρι
4-5 καρφάκια γαρίφαλο
2 ξύλα κανέλας
250 ml ελαιόλαδο
αλάτι

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό περίβλημα της γλώσσας, καθώς και τα κομμάτια ορατού λίπους που βρίσκονται στη βάση της: η διαδικασία χρειάζεται υπομονή, καθώς το καθάρισμα θέλει τον χρόνο του και πρέπει να γίνει προσεκτικά. Μπορούμε βέβαια να ζητήσουμε από τον κρεοπώλη μας να καθαρίσει ο ίδιος τη γλώσσα. Έπειτα την κόβουμε σε κομμάτια των 2-3 εκ. Με τον ίδιο τρόπο κόβουμε και τα μάγουλα. Βράζουμε άφθονο νερό σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε τη δάφνη και ζεματίζουμε την κομμένη γλώσσα και τα μάγουλα για 5-7 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και πετάμε το νερό (το ζεμάτισμα γίνεται για να απομακρύνουμε τη μεγάλη ποσότητα λίπους και ζελατίνης από το κρέας). Τα στραγγίζουμε καλά.

Σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι το κρέας σε δύο τρεις δόσεις, σε δυνατή φωτιά. Στην τελευταία δόση σοτάρουμε και το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί, αλλά να μη ροδίσει. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο κρέας στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το σκόρδο και τον πελτέ. Τον τσιγαρίζουμε μέχρι να «πιάσει» στον πάτο της κατσαρόλας και να καβουρδιστεί και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε για 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα και 1 φλιτζ. τσαγιού καυτό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση, ρίχνουμε αλάτι και τα μπαχαρικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε καλά τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας, ιδιαίτερα η γλώσσα. Πετάμε τα μπαχαρικά. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές.
Πηγή