Γεμιστά καλαμάρια ψητά με λαδολέμονο

372
Γεμιστά καλαμάρια ψητά με λαδολέμονο

Υλικά

12 καλαμάρια μεσαίου μεγέθους περίπου 2 κιλά καθαρισμένα (χωρισμένα τα πλοκάμια από τους κορμούς, κόβουμε τα πλοκάμια σε μεγάλα κομμάτια αλλά κρατάμε τους κορμούς ολόκληρους)

Για τη γέμιση

Τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό χωρίς τα κοτσάνια ψιλοκομμένα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια σε ψιλά καρέ
4 κουτ. σούπας μουστάρδα
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2/3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Για το λαδολέμονο
200ml ελαιόλαδο
Το χυμό και το ξύσμα από 2 ακέρωτα λεμόνια
1 κουτ. γλυκού πάπρικα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή καλοκοπανισμένη
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό καλοκοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού μέλι της αρεσκείας σας

Για το ρύζι

1 ματσάκι μαϊντανό δεμένο με σπάγκο μαγειρικής
1 φύλλο δάφνης
30ml ελαιόλαδο
250γρ. κατσανό ρύζι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Για τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι για περίπου 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αποσύρουμε και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Τότε το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το μαϊντανό , τον άνηθο, το σκόρδο, τη μουστάρδα, τη φρυγανιά, το υπόλοιπο λάδι, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε.

Βάζουμε τα πλοκάμια στο μούλτι και τα χτυπάμε ώστε να ψιλοκοπούν αλλά να μην πολτοποιηθούν και μετά τα προσθέτουμε στο μείγμα μυρωδικών. Εναλλακτικά τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι. Με ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίζουμε τα καλαμάρια με το μείγμα της γέμισης, κλείνουμε το άνοιγμα ζιγκ ζαγκ με οδοντογλυφίδα, τα βάζουμε σε ένα ταψί που να τα χωράει ακριβώς και μετά στο ψυγείο για περίπου μια ώρα για να γίνουν ζουμερά και πιο μυρωδάτα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Βγάζουμε τα καλαμάρια από το ψυγείο, τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν όσο μαλακά θέλουμε προσέχοντας να μην τα παραψήσουμε γιατί θα γίνουν λαστιχωτά και σκληρά.

Για το ρύζι

Εν τω μεταξύ βάζουμε σε μια κατσαρόλα 500ml νερό, το ματσάκι μαϊντανού και τη δάφνη και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το καστανό ρύζι και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το Ρίζι με σκεπασμένη κατσαρόλα για όσο διάστημα αναγράφεται στη συσκευασία του μέχρι το ρύζι να απορροφήσει το υγρό, να μαλακώσει και να φουσκώσουν οι κόκκοι του. Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό. Αποσύρουμε την κατσαρόλα, τη σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε κατά μέρος για 10 λεπτά πριν πετάξουμε τα μυρωδικά.

Για το λαδολέμονο

Χτυπάμε όλα τα υλικά με ένα πιρούνι μέχρι να προκύψει μια λεία σάλτσα. Κόβουμε τα καλαμάρια σε χοντρές ροδέλες και τα σερβίρουμε με το καστανό ρύζι και το λαδολέμονο. Αν έχουν μείνει υγρά στο ταψί τα ενώνουμε με τη σάλτσα.