Υλικά
3 φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
3 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες λεπτές
3 φλιτζ. τσαγιού σπανάκι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
4 φλιτζ. τσαγιού ζεστό νερό
2 – 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
πιπέρι
1 κομμάτι κανέλα (φλοιός)
1 πρέζα κανέλα σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Βουτάτε τις ντομάτες για 2 – 3 λεπτά σε πολύ ζεστό νερό. Τις βγάζετε και τις ξεφλουδίζετε. Τις κόβετε σε λεπτές φέτες και αφαιρείτε τα σπόρια τους. Τις σοτάρετε ελαφρά στο ελαιόλαδο για 6 – 7 λεπτά. Oσο διαρκεί το σοτάρισμα ρίχνετε την κανέλα (φλοιός), λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και ελάχιστη ζάχαρη.
Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος με καπάκι. Στρώνετε το κάτω μέρος με ένα μέρος από τις σοταρισμένες ντομάτες, πασπαλίζετε με λίγο σπανάκι, σκόρδο και με ελάχιστο μαϊντανό. Ρίχνετε από πάνω, φροντίζοντας να «σκορπίσει» παντού, ένα φλιτζάνι ρύζι. Συνεχίζετε με ένα στρώμα ντομάτας, σπανάκι, σκόρδο, ζάχαρη, πιπέρι, μαϊντανό και ρύζι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Στο επάνω μέρος πρέπει να είναι το τρίτο φλιτζάνι από το ρύζι. Περιχύνετε με το ζεστό νερό και μια κουταλιά σούπας ακόμα ελαιόλαδο και αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη κανέλα.
Μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια με μερικές ωμές φέτες ντομάτας ώστε να μείνει το ρύζι στην επάνω μεριά νωπό. Σκεπάζετε και ψήνετε στους 200C για 30 – 40 περίπου λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου.