Υλικά
280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό. (200 ml γάλα και 80 ml νερό)
3 αυγά
3 φακελάκια ξηρή μαγιά ή 50 γρ νωπή μαγιά
70 γρ βούτυρο μαλακωμένο
20 γρ άχνη ζάχαρη
60 γρ ιμβερτοζαχαρη (450 γρ ζάχαρη κρυσταλλική ,360 γρ νερό ,1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού . Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά σε πολυυυ χαμηλή θερμοκρασία. Το φυλάμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο. )
Λίγο αλάτι, μια τσιμπιά
700 – 750 γρ αλεύρι για τσουρέκια
1 κουτ. γλυκού μαχλεπι
1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
Στη μύτη του κουταλιού κακουλέ
Ή ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη
Για την ΙΜΒΕΡΤΟΖΑΧΑΡΗ
450 γρ ζάχαρη
360 γρ νερό
1 κουτ. γλυκού λεμόνι ή 1/2 κουτ. γλυκού κιτρικό οξύ (ξινό)
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε όλα τα υλικά μας. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο 2 για τις κουζίνες που είναι το μάτι από 1-3 και για τις κουζίνες από το 1-9 στο 6. Φέρνουμε το σιρόπι μας σε θέση βρασμού. Ανακατεύουμε μόνο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη..μετά δεν ξανακατευουμε. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, κατεβάζουμε στο 1 και αντίστοιχα στο 3. Αν έχουμε θερμόμετρο, στους 114C. Βράζουμε για 10 με 12 λεπτά. Καθολη τη διάρκεια του βρασμού, με ένα πινελάκι βουτηγμένο στο νερό ,καθαρίζουμε τα τοιχώματα του σκεύους από τους κόκκους ζάχαρης που σίγουρα έχουν κολλήσει. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο και το φυλάσσουμε στο ψυγείο για 6 μήνες ως 1 χρόνο. Εαν δούμε σε όλο αυτό το χρονικο διάστημα , ότι έχει πιάσει μούχλα..τότε εχει χαλασει, το πεταμε και φτιαχνουμε αλλο. Το χρησιμοποιουμε σε τσουρεκια, ψωμι, ψωμακια, κεικ ,παγωτο. Η αναλογια ειναι 1 προς 3. Δηλαδη..οταν η συνταγη μας ζηταει 200 γρ ζαχαρη, βαζουμε 150 γρ και 50 ιμβερτοζαχαρη.
Η ζαχαρη αυτη εχει την ιδιοτητα, να δινει στα γλυκα μας και στις ζυμες μας..ελαστικοτητα στις ζυμες,υγρασια στα κεικ και στα παγωτα να μην κρυσταλωνουν.
Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοζάχαρη και το αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθει. Στο μίξερ ρίχνουμε τη μαγιά , τα αυγά, την άχνη , τα μυρωδικά, το βούτυρο , το αλάτι ανακατεύουμε λιγα λεπτά και σιγα σιγά ρίχνουμε το αλεύρι. Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζυμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκευους. Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμενο φούρνο στους 50 β μέχρι να φουσκώσει μεχρι επάνω. Οταν ο φουρνος ερθει στη θερμοκρασια των 50 β, τον σβηνουμε.!!! Αφού φουσκώσει το πατάμε να ξεφουσκώσει και παίρνουμε ποσότητα ζυμαριου και πλαθουμε. Τοποθετούμε σε ταψί και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο, στους 50 β. ΜΟΝΟ για 1 τέταρτο. Τα βγάζουμε από το φούρνο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 170C. Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι. Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
Για όσους έχουν αρτοπαρασκευαστη ,ριχνουν ολα τα υλικά μεσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει, μέχρι επάνω. Η υπόλοιπη διαδικασία ειναι η ίδια.
Καλη σας επιτυχία !
Πηγή: daddy-cool.gr