Ατομικά τσουρέκια με ταχίνι

142
Ατομικά τσουρέκια με ταχίνι

Υλικά Συνταγής

5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ.
1 φλιτζ. γάλα φρέσκο
3 κουτ. σούπας γεμάτες βούτυρο
3 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Για τη γέμιση

1 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
400 γρ. ταχίνι
1 φλιτζ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κανέλα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για τα ατομικά τσουρέκια με ταχίνι, βάζουμε πρώτα σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι και αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά να λιώσει το βούτυρο. Ανακατεύουμε και τα βάζουμε στην άκρη μέχρι να γίνουν χλιαρά.

Στο ζυμωτήριο του μίξερ ρίχνουμε στον κάδο το μισό αλεύρι και την ενεργοποιημένη μαγιά. Προσθέτουμε τα χλιαρά υλικά και τα αυγά και τα χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για μισό λεπτό. Αφού ανακατευτούν τα υλικά, χτυπάμε για 4 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.

Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι. Ίσως να μη σηκώσει όλο το αλεύρι. Η ζύμη πρέπει να είναι λεία, απαλή και ελαστική.

Τη βγάζουμε στον πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά για 5 λεπτά. Της δίνουμε σφαιρικό σχήμα, τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο κοντά σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα. Αφού ανέβει η ζύμη, τη βγάζουμε στον πάγκο εργασίας. Τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε μακρόστενο σχήμα, όπως το φύλλο σφολιάτας. Αλείφουμε κάθε φύλλο με ελάχιστο λιωμένο βούτυρο. Αλείφουμε επάνω το μισό ταχίνι και πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη. Δεν ξεχνάμε να αφήσουμε 1 εκ. γύρω γύρω κενό. Ρολάρουμε κατά μήκος της μακριάς πλευράς τη ζύμη σε ρολό. Κόβουμε σε 12 ίσια κομμάτια. Τα αραδιάζουμε σε δύο λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα, το ένα κοντά στο άλλο. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε κοντά σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, να διπλασιαστούν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

Για την ενεργοποίηση της μαγιάς

Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη να την προσθέσουμε.

Πηγή