Υλικά
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
300 γρ. κιμά χοιρινό
2 αυγά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
4-5 αυγά βραστά σφικτά
Εκτέλεση
Βάλτε σε ένα μπολ τον κιμά. Ρίξτε τα αυγά, το κρεμμύδι, το μαϊντανό ή δυόσμο, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά. Ζυμώστε το μείγμα, να ανακατευτούν καλά τα υλικά. Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια πατήστε τον κιμά, να πλατύνει και να σχηματίσει παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 30Χ15 εκ. περίπου. Καθαρίστε κι αραδιάστε τα βρασμένα αυγά κατά μήκος στο κέντρο του παραλληλόγραμμου. Κλείστε τον κιμά τυλίγοντας μέσα τα αυγά και σχηματίζοντας ρολό. Για να χωρέσουν στην κατσαρόλα, χωρίστε τον κιμά στη μέση και φτιάξτε δύο ρολά. Πατήστε τα ρολά τριγύρω με τις παλάμες σας, να κλείσουν καλά κι αλευρώστε τα. Μπορείτε να τα μαγειρέψετε με δύο τρόπους στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.
Βάλτε 4 κουταλιές βούτυρο σε ρηχή πλατιά κατσαρόλα, να ζεσταθεί. Σοτάρετε μέσα σε αυτό τα ρολά, ώσπου να ροδίσουν ολοτρόγυρα. Ρίξτε 2 κούπες χυμό ντομάτας, 2 φύλλα δάφνης, 4-5 κόκκους μπαχάρι και 2 γαρίφαλα και σιγοβράστε τα ρολά, ώσπου να δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρετέ τα με ρύζι πιλάφι ή πατάτες τηγανητές. Εναλλακτικά, βάλτε τα ρολά σε ταψάκι κι αραδιάστε τριγύρω 2 κιλά πατάτες κομμένες σε κομμάτια. Περιχύστε τες με με 3 κουταλιές χυμό λεμονιού και πασπαλίστε τες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Κόψτε 1/2 κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε κομματάκια και τοποθετήστε τα εδώ κι εκεί επάνω στις πατάτες. Περιχύστε τα ρολά με λίγο λάδι και ψήστε το φαγητό στους 175C, 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, ώσπου να ροδίσουν καλά τα ρολά και να ψηθούν οι πατάτες. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει σχεδόν με το λίπος του.