Πέννες με κρέμα τόνου-mascarpone και καπνιστή πάπρικα

228
Πέννες με κρέμα τόνου-mascarpone και καπνιστή πάπρικα

Υλικά
5-6 άτομα
500 γρ πέννες (ή και κάποιο άλλο ζυμαρικό αυτού του τύπου)
250 γρ mascarpone
2 συσκευασίες τόνου
50-60 ml φρέσκο γάλα
100-120 γρ τριμμένο τυρί parmigiano
αλάτι, πιπέρι
1,5 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα άφθονο αλατισμένο νερό, τη σκεπάζουμε (καθαρά για λόγους οικονομίας, δεν υπάρχει άλλος λόγος) και το φέρνουμε σε βρασμό.

Όταν το νερό βράζει πλέον έντονα, προσθέτουμε τις πέννες, να βράσουν για το χρόνο που αναφέρεται στη συσκευασία τους για “al dente” βρασμό (εάν δεν γίνεται τέτοια διάκριση, ήδη ένα 2λεπτο πριν τον χρόνο βρασμού δοκιμάστε κα, αν σας αρέσουν, διακόψτε το βρασμό με ένα ποτήρι κρύο νερό. Θα σουρώσουμε λοιπόν τις πένες “al dente” και, όπως πάντα, θα κρατήσουμε από το νερό του βρασμού, για τη σάλτσα μας.

Σε ένα μπολ αδειάζουμε τις δύο συσκευασίες του τόνου (αφού προηγουμένως τις έχουμε στραγγίσει καλά από τα υγρά τους). Η μία από τις δύο συσκευασίες που χρησιμοποίησα ήταν καπνιστού τόνου. Σε συνδυασμό με την καπνιστή πάπρικα, νομίζω ότι του πήγαινε πολύ.

Προσθέτουμε και το περιεχόμενο της συσκευασίας του mascarpone και με τη βοήθεια ενός mixer δουλεύουμε τα δύο υλικά για 2-3 λεπτά, να ενωθούν σε μία μάλλον “τραχιά” και σφικτή κρέμα, στην οποία τα κομμάτια του τόνου, αν και πολύ μικρά, θα είναι εύκολα διακριτά.

Προσθέτουμε το λίγο γαλατάκι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε με το mixer. Η κρέμα πλέον έχει γίνει πιο λεία, με τον τόνο να αρχίζει να χάνεται, ανακατεμένος μέσα στο mascarpone. Διευκολύνουμε ακόμη περισσότερο το μείγμα να ομογενοποιηθεί σε λεία κρέμα με την προσθήκη και λίγου από το πλούσιο σε άμυλο νερό του βρασμού των ζυμαρικών (περίπου ¾ της κουτάλας, ή 45-50 ml). Τώρα πλέον έχουμε μία κρέμα αρκετά ρευστή, που θα περιχύσει ομοιόμορφα τα ζυμαρικά μας.

Πριν ρίξουμε τις πένες, προσθέτουμε το μισό περίπου από το τριμμένο τυρί parmigiano (4 γεμάτες κουταλιές) και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί στην κρέμα. Κανονίζουμε στο αλάτι (προσοχή, υπάρχει και το τυρί), αλλά και στο πιπέρι.

Ρίχνουμε τις πέννες στο μπολ με τη κρέμα και ανακατεύουμε καλά. Η ρευστή κρέμα θα απλωθεί σε όλα τα ζυμαρικά και θα τα καλύψει υπέροχα, τόσο στην επιφάνειά τους όσο και εσωτερικά. Για αυτόν τον λόγο σουρώσαμε τα ζυμαρικά “al dente”, για να μην ταλαιπωρηθούν από αυτό το επίμονο ανακάτεμα. Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με καπνιστή πάπρικα, θα τους δώσει μία υπέροχη, αναπάντεχη γεύση. Ανακατεύουμε και πάλι καλά.

Σερβίρουμε τις πένες με τη σάλτσα τόνου και mascarpone ζεστές-ζεστές, πασπαλισμένες με λίγη ακόμη καπνιστή πάπρικα και με το υπόλοιπο τριμμένο parmigiano.

ΠΗΓΗ