Τσουρέκι φόρμας coffe cake

250
Τσουρέκι φόρμας coffe cake

Συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου

Υλικά

3/4 φλιτζ. χλιαρό νερό
3/4 φλιτζ. ζεστό γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο + 3 επιπλέον
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κουτ. γλυκού μαγιά σε σκόνη
5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. καστανή ζάχαρη για τη φόρμα

Για τη γέμιση

1/4 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλιτζ. χοντροαλεσμένα φουντούκια
1/3 φλιτζ. ψιλοκομμένες σταφίδες ξανθές
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1/3 φλιτζ. κρύο βούτυρο soft σε κομματάκια

Εκτέλεση

Βάλτε στον κάδο του μίξερ το νερό, το γάλα, το βούτυρο, λίγο αλάτι, τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατέψτε ελαφρά. Πασπαλίστε τη μαγιά μέσα στο μείγμα, καλύψτε με μια πλαστική μεμβράνη και αφήστε το να σταθεί για ένα τέταρτο μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια. Ρίξτε μεμιάς το αλεύρι μες το στο μπολ, εφαρμόστε στο μίξερ το γάντζο ζυμώματος και ζυμώστε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά ή ώσπου να σχηματιστεί μια μπάλα γύρω από το γάντζο. Μεταφέρετε το σε ένα μεγάλο μπολ ελαφρά βουτυρωμένο, καλύψτε με μεμβράνη και αφήστε το να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό χώρο ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.

Παράλληλα ετοιμάστε τη γέμιση. Βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και ζυμώστε τα με τον αναδευτήρα ζύμης ή με ένα πιρούνι ώσπου να γίνουν τρίμματα. Φυλάξτε τη γέμιση στο ψυγείο ώσπου να τη χρησιμοποιήσετε.

Αλευρώστε ελαφρά το ταψί του φούρνου κι απλώστε πάνω του τη ζύμη πιέζοντας με τα χέρια σας να το καλύψει. Χωρίστε τη νοητά καθέτως σε 3 ίσα παραλληλόγραμμα. Αλείψτε το με λίγο λιωμένο βούτυρο, μ ένα πινέλο και απλώστε στο μεσαίο παραλληλόγραμμο το 1/3 της γέμισης. Διπλώστε το αριστερό παραλληλόγραμμο επάνω από τη γέμιση, βουτυρώστε και καλύψτε το με το δεξί. Γυρίστε το μακρύ μέρος της ζύμης προς το μέρος σας. Πιέστε το πάλι ελαφρά με τα χέρια σας να πλατύνει όσο γίνεται. Βουτυρώστε τη ζύμη, τοποθετήστε το 1/3 της γέμισης και πάλι καθέτως στο κέντρο και διπλώστε τα φύλλα δεξιά και αριστερά βουτυρώνοντας. Ξαναγυρίστε τη ζύμη 90 μοίρες και επαναλάβετε τη διαδικασία.

Το κομμάτι που έχει σχηματιστεί θα είναι τώρα πολύ παχύ και στενό. Τυλίξτε το με πλαστική μεμβράνη και αφήστε το μισή ώρα να φουσκώσει. Κόψτε από την κοντή πλευρά του κομματιού με κοφτερό μαχαίρι λωρίδες πάχους 1 3κ. Στριφογυρίστε τες και τοποθετείστε τες μέσα σε μια καλά βουτυρωμένη φόρμα για κέικ που θα έχετε προηγουμένως πασπαλίσει με την καστανή ζάχαρη. Τοποθετήστε τις λωρίδες να καλύψουν πρώτα τον πάτο και να σχηματίσουν έπειτα μια δεύτερη σειρά μέσα στη φόρμα. Η ζύμη θα φτάνει σχεδόν στο χείλος της φόρμας. Καλύψτε τη φόρμα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι σχεδόν να ξεχειλίζει.

Αφαιρέστε τη μεμβράνη και ψήστε το κέικ στους 180C για 45-50 λεπτά. Εάν η επιφάνεια ροδίσει πολύ ανοίξτε το φούρνο και καλύψτε με λίγο αλόυμινόχαρτο. Όταν βγάλετε το κέικ από το φούρνο αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και αλείψτε την επιφάνεια του με ζεσταμένο μέλι ή μαρμελάδα περασμένη από σήτα.