Μους βανίλιας και παστέλι με επικάλυψη σοκολάτας

265
Μους βανίλιας και παστέλι με επικάλυψη σοκολάτας

Υλικά7

250γρ. φρέσκο γάλα πλήρες
1 κάψουλα βανίλια
3 κρόκοι αυγών
25γρ. ζάχαρη
6γρ. ζελατίνη σε σκόνη
250γρ. κρέμα γάλακτος
1 δόση για παστέλι Τήνου ή έτοιμο παστέλι του εμπορίου
125γρ. κουβερτούρα με 65% κακάο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα με τη βανίλια και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα χτυπάμε στο μίξερ τους κρόκους και τη ζάχαρη. όταν το μείγμα της κατσαρόλας φτάσει τους 80C λίγο πριν πάρει βράση προσθέτουμε στο μείγμα των κρόκων και τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε το μείγμα πάνω στη φωτιά ώστε να λιώσει η ζελατίνη και το αποσύρουμε αμέσως όταν πάρει μια βράση.

Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το σκεπάζουμε μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 6-7 ώρες, να κρυώσει εντελώς. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνει παχύρρευστη, σαν γιαούρτι. Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο και το μαλακώνουμε ανακατεύοντας το με έναν αυγογδάρτη ή με μίξερ χειρός. Ενσωματώνουμε σιγά σιγά την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας απαλά.

Κόβουμε το παστέλι σε κομμάτια μεγέθους και σχήματος της αρεσκείας μας. Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και αποσύρουμε. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς. Βουτάμε μέσα τα κομμάτια από το παστέλι, ώστε να καλυφθούν εντελώς. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκι για περίπου 1 ώρα.

Βάζουμε μερικά κομμάτια από το παστέλι στη βάση ατομικών μπολ, μοιράζουμε από πάνω τη μους και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι παστέλι. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε και με άχνη.

Γαστρονόμος