Σπαγγέτι με κρόσσια

284
Σπαγγέτι με κρόσσια

Yλικά
1 πακέτο μακαρόνια
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κανονικού μεγέθους (150-180 γρ.), πλυμένα, ολόκληρα (άσπρο και πράσινο μέρος)
120 γρ. πεκορίνο σε λεπτές φλούδες (στο μαντολίνο ή από την αντίστοιχη εγκοπή του τρίφτη)
30 γρ. βασιλικό (αν έχει μεγάλα φύλλα, κομμένα σε λεπτές λωρίδες)
5-6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και έξτρα για το σερβίρισμα
χοντρό αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
(20 ντοματίνια κομμένα στα 2, προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τα κρεμμυδάκια. Τα κόβετε στη μέση ή στα 3 ανάλογα με το μήκος τους και στη συνέχεια σε όσο πιο μικρές και λεπτές λωριδίτσες (juliennes) γίνεται (1,5 χιλ. X 9-10 εκατ.). Κρατάτε για το σερβίρισμα μια μικρή τούφα από το πράσινο μέρος ανά πιάτο και βάζετε τα υπόλοιπα σε μεγάλο μπολ που να χωράει όλη την ποσότητα των μακαρονιών. Προσθέτετε τον βασιλικό, το ελαιόλαδο και πιπέρι και ανακατεύετε.

Κάνετε τα μακαρόνια: Τα βράζετε σε πολύ και αλατισμένο νερό al dente σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο μείον ½ -1 λεπτό. Τα σουρώνετε κρατώντας όπως πάντα στην άκρη 1 φλιτζ. από το νερό που έβρασαν. Βάζετε στο μπολ με τα κρεμμυδάκια, το μισό πεκορίνο, ελάχιστο χοντρό αλάτι (και τα κομμένα ντοματίνια αν τα χρησιμοποιήσετε), αδειάζετε τα ζυμαρικά και ανακατεύετε.

Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε πιάτα, προσθέτοντας την πράσινη τούφα κρεμμυδιού στο καθένα, έξτρα φλούδες πεκορίνο και μια γραμμή ελαιόλαδου.

Πηγή