Συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου
Υλικά
Για τη σάλτσα
4 φλιτζ. φράουλες ή ρασμπερι
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
4 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
4 κουτ. σούπας κονιάκ
Για τη βάση
4 φλιτζ. μπισκότα τύπου digestive ή πτι μπερ αλεσμένα
2/3-1 φλιτζ. βούτυρο λιωμένο
Για τη γέμιση
6 πακέτα των 200γρ. τυρί κρέμα
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 βανίλιες
2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
4 μεγάλα αυγά
4 κουτ. κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλιτζ. κρέμα γάλακτος
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Ανακατέψτε σε κατσαρόλα τις φράουλες, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ και το χυμό λεμονιού. Σιγοβράστε τα ανακατεύοντας κατά διαστήματα ώσπου να πήξει και να γίνει μια διάφανη γυλιστερή σάλτσα. Κατεβάστε από τη φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε το κονιάκ. Στρώστε με αντικολλητικό χαρτί φούρνου τον πάτο μιας φόρμας 24-26 εκ. με κούμπωμα. Ψεκάστε την πολύ καλά με σπρέι βουτύρου ή αλείψτε τη με καλαμποκέλαιο. Τυλίξτε την εξωτερικά με αλουμινόχαρτο για να μην μπει νερό κατά το ψήσιμο σε μπεν μαρί.
Χτυπήστε στο πολυμίξερ τα υλικά της βάσης να γίνουν μείγμα ενιαίο και στρώστε το μέσα στη φόρμα πατώντας με τις παλάμες σας να καλύψει τον πάτο και τα τοιχώματα. Τυλίξτε τη φόρμα εξωτερικά με αλουμινόχαρτο ώστε όταν ψήσετε το γλύκισμα σε μπεν μαρί να μην εισχωρήσει νερό.
Ετοιμάστε τη γέμιση. Χτυπήστε το τυρί κρέμα που πρέπει να είναι μαλακό με τη ζάχαρη και τη βανίλια στη μεσαία ταχύτητα του μίξερ 3-4 λεπτά να αφρατέψει. Ρίξτε μέσα τα αυγά ένα ένα προσθέτοντας το αλεύρι μετά από κάθε αυγό και συνεχίζοντας το χτύπημα. Ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος με το χυμό λεμονιού και αδειάστε τη μέσα στο μπολ του μίξερ. Συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ίσα, ίσα να ανακατευθεί η κρέμα. Αδειάστε το μείγμα μέσα στη φόρμα.
Τοποθετήστε τη φόρμα με το γλυκό μέσα σε ένα μεγαλύτερο ταψάκι με νερό που να φτάνει ως τη μέση. Εάν το ταψί είναι από αλουμίνιο, βάλτε μέσα στο νερό 1-2 φετούλες λεμόνι, για να μην μαυρίσει. Ψήστε το στους 160C για περίπου μιάμιση ώρα. Κλείστε το φούρνο και αφήστε το κέικ να σταθεί μέσα σε αυτόν έως ότου κρυώσει αφήνοντας την πόρτα του μισάνοιχτη. Αφού κρυώσει το γλυκό βάλτε το στο ψυγείο, να σταθεί για τουλάχιστον 4 ώρες. Απλώστε τη σάλτσα στην επιφάνεια του κέικ τη στιγμή που θα το σερβίρετε. Φυλάξτε όσο περισσέψει στο ψυγείο για διάστημα έως μια βδομάδα. Όσο στέκεται τόσο πιο νόστιμο γίνεται.