Μαρουλοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο και σπαράγγια

197
Μαρουλοσαλάτα με γαύρο μαρινάτο και σπαράγγια

Συνταγή του Χριστόφορου Πρέσκια

Υλικά

τα τρυφερά φύλλα από 2 – 3 μαρούλια (τα πιο σκληρά φύλλα τα κρατάμε για φρικασέ)
20 φιλέτα από γαύρο μαρινάτο (σε μπακάλικα + σούπερ μάρκετ)
οι τρυφερές κορφές από 2 ματσάκια σπαράγγια (τα στελέχη τα κρατάμε και, αφού τα ξεφλουδίσουμε, τα βάζουμε σε σούπες ή σε πιλάφι)
το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος από 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένος
χυμός + ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο  

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει έντονα ρίχνουμε τα σπαράγγια για 1 λεπτό, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μπολ με παγωμένο νερό για 1 λεπτό, ώστε να πέσει η θερμοκρασία και να διατηρήσουν το χρώμα τους.

Τα στραγγίζουμε και τα στεγνώνουμε σε μια πετσέτα. Χοντροκόβουμε τα μαρούλια με το χέρι και τα βάζουμε σε μπολ με το κρεμμύδι, τον άνηθο και τη μισή ποσότητα από το λάδι και το χυμό λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε άλλο μπολ βάζουμε τα σπαράγγια με το υπόλοιπο λαδολέμονο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Σε μια πιατέλα βάζουμε τη μαρουλοσαλάτα, από πάνω τα σπαράγγια με τη σάλτσα τους και το γαύρο. Προσθέτουμε το ξύσμα, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε.  

Πηγή