Μακαρόνια γκρατέν

190
Μακαρόνια γκρατέν

Υλικά
1 πακέτ) μακαρόνια κοντά της αρεσκείας σας
80 γρ. βούτυρο
200 γρ. μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε κύβους ή λεπτές φέτες
200 γρ. παρμεζάνα στον τρίφτη
40 γρ. φρυγανιά
½ φλιτζ. γάλα κρύο
αλάτι, πιπέρι

Για την μπεσαμέλ
120 γρ. αλεύρι
80 γρ. βούτυρο
750 -800 ml γάλα
1 φύλλο δάφνης
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη μπεσαμέλ: Σε μικρό κατσαρόλι και μέτρια φωτιά ζεσταίνετε καλά το γάλα με τη δάφνη και το μοσχοκάρυδο, χωρίς να βράσει. Σε άλλο σκεύος λιώνετε το βούτυρο, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας με σύρμα συνεχώς ώστε να έχετε μια ομοιογενή σάλτσα. Πάντα ανακατεύοντας ρίχνετε πρώτα λίγο-λίγο περί τα 2 φλιτζ. απ’ το καυτό γάλα μέχρι να έχετε μια αραιή κάπως σάλτσα και μετά το υπόλοιπο, ξαναβάζοντας το σκεύος στη φωτιά (μέτρια).

Συνεχίζετε γυρίζοντας με τον ίδιο τρόπο, για 5-8 λεπτά περίπου ώστε η μπεσαμέλ να πήξει. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και λίγο ακόμη μοσχοκάρυδο, αν σας αρέσει (προσοχή στις υπερβολές, γιατί η σάλτσα θα πικρίσει) και εφαρμόζετε στην επιφάνεια ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης για να μην πιάσει πέτσα ώσπου να την χρησιμοποιήσετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.

Ετοιμάζετε τα μακαρόνια: Τα βράζετε σε πολύ και αλατισμένο νερό, τα βγάζετε και τα σουρώνετε όταν είναι αρκετά al dente, 3 λεπτά νωρίτερα του κανονικού ανάλογα και με τον αναγραφόμενο στη συσκευασία τους χρόνο. Προσθέτετε το μισό βούτυρο, το 1/3 της παρμεζάνας, πιπέρι και τα 2/3 της μπεσαμέλ και ανακατεύετε. 

Βουτυρώνετε ένα πυρέξ σκεύος διαμ. 25 εκατ. περίπου και πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Αδειάζετε μέσα τη μισή ποσότητα των μακαρονιών, απλώνετε πάνω τους τη μοτσαρέλα ακολουθούμενη από τα υπόλοιπα μακαρόνια, ρίχνετε μέσα το ½ γλ. κρύο γάλα και σκεπάζετε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, τη φρυγανιά και λίγο πιπέρι, μοιράζετε σε κομματάκια το υπόλοιπο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά περίπου, μέχρι η επιφάνεια να ροδίσει ωραία. Αφήστε να κρυώσει 10 λεπτά πριν κόψετε σε κομμάτια. 

Πηγή