Τράιφλ με κρέμα καταλάνα και φράουλες

230
Τράιφλ με κρέμα καταλάνα και φράουλες

Συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

Υλικά

Για την κρέμα

1 λίτρο πλήρες φρέσκο γάλα
1 ξυλάκι κανέλα
Τπ ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
6 κρόκοι αυγών
50γρ. κορν φλάουρ
200γρ. ζάχαρη

Για τις φράουλες

500γρ. φράουλες πλυμένες και κομμένες σε φέτες
50γρ. ζάχαρη
Το ξύσμα από 1/2 λεμόνι ακέρωτο
110γρ. (1/2 πακέτο) μπισκότα μπτι μπερ

Για το σερβίρισμα

4 κουτ. γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση

Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 900ml από το γάλα μαζί με το ξύσμα λεμονιού και την κανέλα, σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 λεπτά μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1-2 λεπτά μέχρι να κρυώσει ελαφρώς.

Παράλληλα σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να αφρατέψουν. Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα άλλο μικρό μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα με τον κορν φλάουρ και το ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί και να μην υπάρχουν σβόλοι. Το αδειάζουμε και αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου άλλα 3-4 λεπτά μέχρι να έχουμε μια σχετικά πηχτή κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε στην άκρη.

Για τις φράουλες

Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη και το ξύσμα, ανακατεύουμε απαλά, καλύπτουμε με μια διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη από τα υγρά της φράουλας. Σπάμε τα μπισκότα με τα χέρια μας σε ακανόνιστα μικρά κομμάτια, τα ρίχνουμε στο μπολ με τις φράουλες και ανακατεύουμε απαλά για να σκορπιστούν ομοιόμορφα.

Τράιφλ

Μοιράζουμε το μείγμα φράουλας-μπισκότου σε μπολάκια ή ποτήρια της αρεσκείας μας, καλύπτοντας το 1/3 των μπολ. Από πάνω βάζουμε την κρέμα και γεμίζουμε το μπολ ή ποτήρι. Αν έχουμε φλόγιστρο πασπαλίζουμε στην επιφάνεια του γλυκού με 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη και την καίμε για 1-2 δευτερόλεπτα μέχρι να γίνει καραμέλα προσέχοντας μη σπάσουμε το σκεύος από τη θερμότητα.

Αν δεν έχουμε φλόγιστρο τότε βάζουμε το γλυκό σε πυρίμαχα σκεύη, πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ για περίπου 1 λεπτό μέχρι να γίνει καραμέλα η ζάχαρη και σερβίρουμε.

Πηγή γαστρονόμος