Υλικά
180 ml νερό
320 γρ. ζάχαρη
φλούδα από 1 πορτοκάλι
Για το γαλακτομπούρεκο
500 ml γάλα φρέσκο
70 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
45 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 αυγά
200 γρ. κουβερτούρα, τεμαχισμένη
15 γρ. βούτυρο αγελαδινό + 100 γρ. λιωμένο βούτυρο για τα φύλλα
7 φύλλα κρούστας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Ετοιμάζουμε την κρέμα. Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε κατσαρόλα, να ζεσταθούν αλλά όχι να βράσουν.
Παράλληλα, σε μπολ, χτυπάμε το σιμιγδάλι με το αυγό και τον κρόκο αυγού, με σύρμα. Όταν το μείγμα γάλακτος ζεσταθεί, προσθέτουμε σταδιακά το μισό στο μπολ με τα αυγά και χτυπάμε καλά με το σύρμα.
Επιστρέφουμε όλο το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Όταν αρχίσει να πήζει προσθέτουμε τα 15 γρ. βούτυρο και τη σοκολάτα ανακατεύοντας να ενσωματωθούν με το μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Βουτυρώνουμε το ταψί με πινέλο και απλώνουμε τρία φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα. Απλώνουμε την κρέμα ομοιόμορφα. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, βουτυρώνοντας καλά το καθένα.
Κλείνουμε τις άκρες των φύλλων και χαράζουμε σε κομμάτια. Ψήνουμε το γαλακτομπούρεκο σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180C για περίπου 50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η κρούστα. Όσο είναι ζεστό το γαλακτομπούρεκο, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνουμε να το απορροφήσει για μερικές ώρες και σερβίρουμε.