Ντοματόπιτα με τυρένιο φύλλο μυρωδικών

433
Ντοματόπιτα με τυρένιο φύλλο μυρωδικών

Υλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού χοντροτριμμένα ανάμεικτα πιπέρια
1 αυγό
λίγη ρίγανη φρέσκια ψιλοκομμένη
λίγο θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
λίγο δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο

Για τη γέμιση

4 ώριμες αλλά πολύ σφιχτές ντομάτες
4-5 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη
250 γρ. σκληρή φέτα
λίγες ελιές χωρίς κουκούτσια κομμένες σε φέτες
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
ανθός αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη-θυμάρι-δεντρολίβανο) ψιλοκομμένα

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε πρώτα την τυρένια ζύμη για την ντοματόπιτα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε λίγο να μαζευτούν σε μπάλα. Απλώνουμε τη ζύμη σε λεπτή στρώση πιέζοντας με τα δάχτυλα σε μεγάλο λαδωμένο ταψί. (Το ταψί της κουζίνας είναι ιδανικό). Πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά όλη την ζύμη.

Κόβουμε τις ντομάτες σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε τους σπόρους, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί για 10 λεπτά να στραγγίσουν. Τις στρώνουμε πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε με τη φέτα, τον ανθό αλατιού και το πιπέρι. Βάζουμε τις ελιές και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 170ºC για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η ζύμη. Στο τελευταίο δεκάλεπτο προσθέτουμε τα μυρωδικά. Αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά για να σταθεροποιηθεί και σερβίρουμε την πίτα ζεστή η κρύα.

Πηγή: argiro.gr