Sacher Torte

353
Sacher Torte

Υλικά

140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
140 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
5 αυγά
140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (55% κακάο)
1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας (υγρό)
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο

Για την επικάλυψη

150 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (60% κακάο)
150 ml κρέμα γάλακτος
30 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κομματάκια τη σοκολάτα κουβερτούρα και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη χτυπώντας συνεχώς για 2-3 λεπτά μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη μέχρι να πάρουμε μία σφιχτή μαρέγκα. Τη ρίχνουμε λίγη λίγη στο μείγμα, ανακατεύοντας προσεκτικά με σπάτουλα.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι από πάνω λίγο λίγο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε με τη σπάτουλα απαλά. Βουτυρώνουμε μία φόρμα με έλασμα και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζουμε το μείγμα, το στρώνουμε προσεκτικά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190C για περίπου 45-50 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να έρθει περίπου σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρουμε. Μόλις κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε δύο ίσα κομμάτια με τη βοήθεια ενός μεγάλου μαχαιριού.

Βάζουμε το ένα κομμάτι σε πιατέλα. Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε κατσαρολάκι. Απλώνουμε με πινέλο τη μισή ποσότητα από τη μαρμελάδα βερίκοκο. Από πάνω τοποθετούμε προσεκτικά το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη μαρμελάδα προσέχοντας να καλυφθεί όλο το γλυκό. Το βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη: Κόβουμε τη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε ελαφρά την κρέμα γάλακτος και ρίχνουμε τα κομματάκια σοκολάτας και το βούτυρο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα ώστε να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Όσο η κρέμα είναι χλιαρή, την απλώνουμε στο γλυκό, προσέχοντας να σκεπάσουμε και τα πλάγια. Ξαναβάζουμε το γλυκό στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

Συμβουλή: Καλό είναι πριν το σερβίρισμα να το βγάλουμε για 20-30 λεπτά και το σερβίρουμε με λίγη σαντιγί.

ΠΗΓΗ